Η αναμόρφωση άργησε δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια…

Γαληνη Φουρα

Η μεταρρύθμιση στην Yγεία άργησε 17 ολόκληρα χρόνια. Το πόρισμα της επιτροπής «σοφών» υπό τον καθηγητή του LSE Abel-Smith το 1994 πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων, παρά τις σημαντικές του επισημάνσεις για τις κακοδαιμονίες του ΕΣΥ.

Κάποιες ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν ως απόρροια εκείνου του έργου έμειναν στα χαρτιά, το σύστημα Yγείας υπερχρεώθηκε και με την πάροδο του χρόνου οι στρεβλώσεις έγιναν τόσο πολλές, που επικάλυψαν η μία την άλλη κάνοντας το έργο της σημερινής επιτροπής πολύ δύσκολο.

Το τρίτο επικαιροποιημένο Mνημόνιο αναφέρει ότι η επιτροπή θα παρουσιάσει μια ενδιάμεση έκθεση πολιτικής τον Μάιο, «με τις πρώτες εκτιμήσεις σχετικά με τις αναγκαίες αναθεωρήσεις των πολιτικών που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα και τις προτεινόμενες βελτιώσεις για τα επόμενα χρόνια». Κατά το γράμμα της συμφωνίας, η επιτροπή έχει δικαίωμα λόγου και για το Mνημόνιο, κάτι που δεν έχει συμβεί σε κανέναν άλλο τομέα.

Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η επιτροπή όπως περιγράφεται στο Mνημόνιο είναι εξαιρετικά γενικό: «Διοίκηση του συστήματος Yγείας με στόχο τη μείωση του κατακερματισμού του συστήματος. Χρηματοδότηση, συγκέντρωση, διανομή των κονδυλίων, εναρμόνιση πακέτου παροχών. Παροχή κινήτρων για τους παρόχους. Σύνδεση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας παροχής υπηρεσιών. Πρωτοβάθμια φροντίδα Yγείας. Αποδοτικότητα στην παροχή νοσοκομειακών υπηρεσιών. Κατανάλωση φαρμάκων. Ανθρώπινοι πόροι. Προτεραιότητες για τη δημόσια Yγεία. Συλλογή δεδομένων, αξιολόγηση των τεχνολογιών Yγείας και αξιολόγηση επιδόσεων. Μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών». Η άμεση εφαρμογή οποιασδήποτε μεταρρύθμισης ενδέχεται να αντιμετωπίσει τις ίδιες δυσκολίες με το 1994, καθώς τώρα, όπως και τότε, μία από τις βασικές ελλείψεις του ΕΣΥ είναι η απουσία διπλογραφικού συστήματος!

Η έκθεση της επιτροπής βάσει του Mνημονίου «θα παράσχει ποσοτικούς στόχους στους πιο πάνω τομείς ούτως ώστε να συμβάλει στη διατήρηση των δημοσίων δαπανών για την Yγεία στο 6% του ΑΕΠ και κάτω από αυτό».

Σημερινά επίπεδα

Το 6% είναι ανάλογο με τα σημερινά επίπεδα της δημόσιας χρηματοδότησης του συστήματος Yγείας παρ’ ότι πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η μείωση του ΑΕΠ λόγω της κρίσης. Η κυβέρνηση έχει ήδη προγραμματίσει περικοπές για το 2011 στην Yγεία 1,4 δισ. ευρώ, οι οποίες πιθανόν καλύπτουν τον στόχο του Mνημονίου.

Συντονιστής της ομάδας εργασίας της επιτροπής σοφών του 1994 ήταν ο καθηγητής Πολιτικής Yγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος, που σήμερα συμμετέχει και πάλι ως επικεφαλής της επιτροπής. «Τότε, δεν είχαν τις ίδιες συνθήκες που έχουμε τώρα», λέει σχετικά με την τύχη του πορίσματος της επιτροπής των σοφών. Τώρα, η ίδια η κυβέρνηση έχει αναδείξει το θέμα της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ στο πλαίσιο του αναθεωρημένου Mνημονίου και έχει δεσμευθεί ότι μέσα στον χρόνο θα προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.