Η απόγνωση των απολυμένων

Κλειστό παρέμεινε και χθες κομμάτι της οδού Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας, εξαιτίας της συγκέντρωσης των πρώην εργαζομένων της κρατικής Ολυμπιακής, οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο από το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Ενα μεγάλο πανό ενημερώνει τους περαστικούς ότι «οι απολυμένοι της Ολυμπιακής απαιτούν το δικαίωμα στη δουλειά. Ζητούμε πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα».

Ολα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη προκειμένου να συζητήσουν μαζί του το τι μέλλει γενέσθαι με τα αιτήματά τους (να εκπληρωθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, οι συντάξεις και να γίνουν οι μετατάξεις που είχε υποσχεθεί και ψηφίσει με νόμο η κυβέρνηση της Ν.Δ.). Οι συζητήσεις έληξαν άδοξα, με τους εργαζομένους να καλούν σε συγκέντρωση και αποκλεισμό, το βράδυ της Τετάρτης, της εισόδου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Ζητούμε να εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις και τις συντάξεις μας», λένε οι συγκεντρωμένοι, ρίχνοντας πλέον το γάντι στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για «εμπαιγμό» και «αδιαφορία» από την πλευρά των κυβερνώντων, αφού, όπως λένε, «κανείς δεν αναλαμβάνει σαφείς και κατηγορηματικές δεσμεύσεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά μας. Είμαστε 4.000 άτομα που διατηρούσαμε θέσεις τακτικού προσωπικού. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας απέλυσε, διαβεβαιώνοντάς μας ότι σε κάποιους θα δοθούν πρόωρες συνταξιοδοτήσεις με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου εργασίας, ενώ άλλοι θα εντάσσονταν σε ειδικό πρόγραμμα επαγγελματικής επανειδίκευσης και απασχόλησης. Δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχουν οικογένειες ανάμεσά μας, άτομα που είναι ζευγάρια και που τώρα έχουν μείνει χωρίς δουλειά», λένε εκπρόσωποι των απολυμένων του πρώην κραταιού εθνικού αερομεταφορέα.

Οι απολυμένοι της Ολυμπιακής, που εξακολουθούν να βρίσκονται μπροστά στο κτίριο του ΓΛΚ, δηλώνουν ότι δεν θα φύγουν αν δεν λάβουν απτές διαβεβαιώσεις για τη χορήγηση των αποζημιώσεών τους, προειδοποιώντας ότι ενδεχομένως κάποια από τις επόμενες ημέρες να αποκλείσουν και το αεροδρόμιο.