Η απουσία διοικητή οδηγεί στον εισαγγελέα

Γράφει ο/η Μαίρη Κεσκιλίδου   

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται πλέον οι σχέσεις του Αλέξανδρου Λυσιμάχου, Αναπληρωτή διοικητή του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας  με τους γιατρούς όπου και μετά την επέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα των εφημεριών το μεσημέρι της Παρασκευής  ακολουθεί η αποστολή εξώδικων. Η κατάσταση, εφ’ όσον  δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα φαίνεται να οδηγεί σε αδιέξοδο τη λειτουργία του Νοσοκομείου και να κινδυνεύει ακόμη και με κλείσιμο. Πηγή όλων αυτών των προβλημάτων η πολιτική του Υπουργείου Υγείας και φυσικά η καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα του διορισμού διοικητή.

Ωστόσο στη συνέντευξη που έδωσαν οι γιατροί τα βέλη εκτοξεύθηκαν και εναντίον  των πολιτικών παραγόντων του Νομού Κοζάνης που αδιαφορούν για  τη λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και σε «αλεξιπτωτιστές» ενώ διατυπώθηκαν και ψυχραιμότερες απόψεις για να μη ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ. Τις επόμενες ώρες αποστέλλεται εξώδικο με τις υπογραφές 36  γιατρών με δικαστικό επιμελητή στον εισαγγελέα Κοζάνης στον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου κ. Λυσιμάχου στον εισαγγελέα  και στους επικεφαλής των ΠΕΣΥ, προκειμένου να επιληφθούν των σοβαρών προβλημάτων του Νοσοκομείου.

    Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας Χρήστος Κατσίνας ξεκίνησε την αναφορά του με το μείζον θέμα των εφημεριών επικαλούμενος την απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου που λέει ότι κανείς δεν μπορεί να εξαναγκάσει τον γιατρό να υπερβεί το ωράριο των 48 ωρών για τον ειδικό γιατρό και των 56 ωρών για τον ειδικευόμενο και εάν ο γιατρός συναινέσει στην υπέρβαση τότε πρέπει να υπογράψει χαρτί συναίνεσης. Από το σύνολο των 70 γιατρών υπέγραψαν το χαρτί αυτό οι 10 και οι υπόλοιποι ζητούν την εφαρμογή του Νόμου. Μετά τις απεργίες του Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδίας των γιατρών αλλά και εκείνη που εξήγγειλαν μόνο οι γιατροί του Νοσοκομείου, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Λυσιμάχου «έκανε αυθαίρετα περικοπές στο πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου γιατί, δεν έφθαναν τα χρήματα των εφημεριών. Τότε όλοι μαζί οι γιατροί είχαμε ζητήσει από τον κ. Λυσιμάχου να παραιτηθεί από αναπληρωτής διοικητής για να μην έρχεται συνάδελφος ων σε αντιπαράθεση με τους γιατρούς και είχε υποσχεθεί ότι θα το πράξει. Βέβαια η παραίτηση αυτή δεν έγινε ποτέ»  Συνεχίζοντας ο κ. Κατσίνας ανέφερε ότι  κάποια στιγμή τα πράγματα με τις δοθείσες εφημερίες που έβγαζε  ο κ. Λυσιμάχου οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο μέχρι την περασμένη Παρασκευή που στις 2 το μεσημέρι δεν υπήρχε πρόγραμμα και ο κ. Λυσιμάχου έλειπε πλην όμως είχε απευθυνθεί στον εισαγγελέα Κοζάνης για να δοθεί εντολή στον διοικητή του Αστυνομικού τμήματος καλώντας τους υπευθύνους των τμημάτων για συστάσεις, διότι διακυβευόταν η λειτουργία του Νοσοκομείου και η ζωή των ασθενών, οπότε και βγήκε πρόγραμμα εφημεριών του τριημέρου που είχε εκπλήξεις, όχι παιδίατρος, όχι δερματολόγος, όχι ουρολόγος, κ. α . Τα ερωτήματα που έθεσε ο Χρήστος Κατσίνας προς τον Υπουργό είχαν να κάνουν με την εκκρεμότητα του διοικητή «Τι περιμένουν τόσο καιρό για να βάλουν διοικητή. Τα μαγειρέματα καλά κρατούν» όπως επίσης τα φλέγοντα ζητήματα των προσλήψεων, η συλλογική σύμβαση εργασίας, η λειτουργία του Νοσοκομείου. Ερωτήματα διατυπώθηκαν και προς τον κ. Λυσιμάχου που συνδέονται με την γενικότερη συμπεριφορά του και τη στάση του απέναντι στους συναδέλφους τους. Από την πλευρά του ο Σπύρος Καζαντζής γιατρός εξέφρασε την αγανάκτηση του για τα όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο και επέρριψε ευθύνες στον Νομάρχη, τον Δήμαρχο Πτολεμαίδας, στον Πεσυάρχη αλλά και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας γιατί δεν ενδιαφέρονται για το Νοσοκομείο σημειώνοντας ότι θα διαφυλάξουμε με κάθε νόμιμο μέσον το κύρος του Νοσοκομείου. «Πρέπει να στηρίξουμε το Νοσοκομείο. Δεν μπορούν κάποιοι αλεξιπτωτιστές να μας κάνουν κουμάντο». Τέλος ο Λουκάς Κυριαζής ειδικός γενικής ιατρικής απηύθυνε παράκληση προς το Υπουργείο Υγείας για το θέμα της πλήρωσης της θέσης του διοικητή, αλλά και προς τους συναδέλφους του για να αποφευχθούν οι αντιπαραθέσεις.

Απευθυνθήκαμε στον αναπληρωτή καθηγητή κ. Λυσιμάχου για να καταθέσει τη δική του άποψη στα όσα του καταλογίζουν οι γιατροί και δεν απάντησε.