Η Αθήνα βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση

 

Αθήνα — Σοκαριστικές είναι οι διαπιστώσεις της Οργάνωσης των Ελλήνων Γιατρών του Κόσμου για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας βιώνει σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, τονίζουν και σημειώνουν ότι πλέον έρχονται να συνδράμουν οργανώσεις από τη Νορβηγία και την Ολλανδία, που μέχρι πρότινος πήγαιναν στην Ουγκάντα, στο Τατζικιστάν και σε άλλα μη ανεπτυγμένα κράτη.

«Αυτό είναι πολύ πικρό», σχολίασε ο γιατρός, Γιάννης Μουζάλας, στη συνέντευξη Τύπου της Οργάνωσης, που αποφάσισε πλέον να δράσει εδώ «σαν να είναι μια αποστολή εξωτερικού».

Μόνο τον τελευταίο μήνα στο πολυ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι, με τον αριθμό των Ελλήνων να αυξάνεται συνεχώς.

«Παρατηρείται αύξηση των αποκλεισμένων Ελλήνων» τονίζουν οι γιατροί της Οργάνωσης. Με 100.000 ανθρώπους να διαθέτουν κάποιου τύπου προσωρινό νομιμοποιητικό έγγραφο, με 50.000 αιτούντες άσυλο, με 250.000 περίπου ανθρώπους χωρίς επίσημα χαρτιά και 80% εξ αυτών συσσωρευμένους στην Αθήνα και την περιφέρεια της πρωτεύουσας, γίνεται πράγματι λόγος «για σοβαρή ανθρωπιστική κρίση», στην οποία οι Γιατροί του Κόσμου προσέρχονται με προτάσεις για την αξιοποίηση, μεταξύ άλλων των 10 εκατ. ευρώ, που πλέον δικαιούται η Ελλάδα κάθε χρόνο έως το τέλος του 2013, από τα επείγοντα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως σημείωσε ο κ. Μουζάλας, «καταρχάς, η πρόσβαση στην υγεία είναι απαραίτητη, διότι το κόστος ενός προβλήματος υγείας είναι 24 φορές μικρότερο, όταν αντιμετωπισθεί σε αρχική φάση, παρά όταν γίνει οξύ ή χρόνιο. Μόνο τον τελευταίο μήνα στο πολυ-ιατρείο των Γιατρών του Κόσμου προσήλθαν 11.000 άνθρωποι κι από αυτούς δεν ήταν όλοι αλλοδαποί».

Η διευθύντρια της Οργάνωσης, Ευγενία Θάνου τόνισε πως στο πολυ-ιατρείο «τον τελευταίο καιρό, έρχονται όλο και περισσότεροι Έλληνες. Συνταξιούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις, που δεν μπορούν να πληρώσουν το 25% της συμμετοχής στα φάρμακα, Ρομά, που πλέον τους ζητείται να πληρώσουν στα νοσοκομεία, άνθρωποι που δεν έχουν ένσημα, δεν έχουν ταμείο Πρόνοιας και συνεπώς δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ».

Ο κ. Μουζάλας συμπληρώνει ότι «παρατηρείται αύξηση των αποκλεισμένων Ελλήνων, που καταφεύγουν σε συμπεριφορές και πρακτικές ιδίου τύπου με τους αποκλεισμένους αλλοδαπούς. Δημιουργείται μια ώσμωση μεταξύ των δυο ομάδων, με τάση ενοποίησης. Η οικονομική κρίση, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα αυξήσει δραματικά το φαινόμενο».

Οι προτάσεις της Οργάνωσης Οι Γιατροί του Κόσμου προτείνουν να δημιουργηθεί δίκτυο μεταξύ των ιατρείων των δήμων και των πολυ-ιατρείων με ενιαία κατεύθυνση και συναντίληψη.

Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με μελέτη της Οργάνωσης, θα καταστήσει δυνατή την περίθαλψη 100.000 αποκλεισμένων το χρόνο. Μάλιστα, στην πρότασή τους, την οποία απηύθυναν σε υποψηφίους δημάρχους και αρμόδιους υπουργούς, επανέφεραν παλαιότερη πρότασή τους για ενίσχυση των πολυ-ιατρείων από αγροτικούς γιατρούς «που σήμερα περιμένουν άπραγοι στη λίστα. Οι γιατροί μπορούν να κάνουν το αγροτικό τους στα ιατρεία και να μοριοδοτούνται γι αυτό. Έτσι θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και τα εξωτερικά ιατρεία».

Επιπλέον, όπως επισημάνθηκε, από τα 10 εκατ. ευρώ των έκτακτων μέτρων και σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και να λειτουργήσουν άμεσα σε μη αξιοποιημένα κτίρια του υπ.Υγείας (η σχετική μελέτη για τα ανεκμετάλλευτα κτίρια υπάρχει) καταφύγια και ξενώνες μίας νύχτας, όπου οι έχοντες ανάγκη θα διανυκτερεύουν με ασφάλεια, θα πλένονται και ενδεχομένως να έχουν ένα φαγητό.

Τα καταφύγια αυτά -σύμφωνα και με το πρότυπο των καταφυγίων του Στρατού Σωτηρίας που λειτουργούν δεκαετίες στο Ην. Βασίλειο- θα αδειάζουν υποχρεωτικά το πρωί για να καθαρίζονται.

Η Οργάνωση, στην πρότασή της, αναφέρεται, επίσης, στη δημιουργία ανοικτών κέντρων φιλοξενίας αλλοδαπών και στη δημιουργία γραφείων νομικής υποστήριξης και γραφείων εύρεσης εργασίας.

Ήδη, μέλη του ελληνικού παραρτήματος των ΓτΚ είχαν θετικές συνομιλίες με την υπουργό Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, και την υφυπουργό Αννα Νταλάρα, ενώ ιδιαιτέρως θετική ήταν και η αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Παρά τις επανειλημμένες, όπως είπαν, αιτήσεις για συνάντηση, δεν απάντησαν ακόμη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ.Παπουτσής, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ.Κουβέλης.

Τέλος, θετική απόκριση υπήρξε και από την πλειονότητα των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής και των δημάρχων Αθήνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ