Η ατιμωρησία «τρέφει» το φαινόμενο

Η πειθαρχική διαδικασία εμφανίζεται στην έκθεση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή, ως πράξη υποβαθμισμένη. Δεν κινούνται οι διαδικασίες με ταχύτητα και το σημαντικότερο, οι ποινές είναι αντιστρόφως ανάλογες με τη σοβαρότητα των αδικημάτων.

Από τις 2.408 αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων ο κ. Ρακιντζής άσκησε έφεση σε 214, ποσοστό περίπου 8,8%, είτε γιατί ήταν πολύ επιεικείς οι ποινές είτε γιατί ήταν λανθασμένη η κρίση τους. Πέρυσι απολύθηκαν από το Δημόσιο 39 υπάλληλοι, που προέρχονταν κυρίως από τους οικονομικούς κλάδους, την εφορία.

Ιδιαιτέρως οξύς ήταν ο γενικός επιθεωρητής στο θέμα της ατιμωρησίας υπαλλήλων που παραπέμπονται στα πειθαρχικά και πέφτουν στα «μαλακά». Πολλές πειθαρχικές και ποινικές διώξεις παραγράφονται πριν καν εκδικαστούν, ενώ οι κρίσεις των αρμοδίων συμβουλίων είναι στην πλειονότητά τους αθωωτικές. Πρόδηλη η περίπτωση ενός ιατρού, επιμελητή του ΚΑΤ, ο οποίος διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο. Οταν παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο ισχυρίσθηκε ότι οι ασθενείς που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο ήταν… φίλοι και συγγενείς που είχαν συγκεντρωθεί για να γιορτάσουν! Επεισε έτσι, τα μέλη του πειθαρχικού τα οποία τον αθώωσαν. Δύο χρόνια μετά, και κατόπιν ελέγχων του γενικού επιθεωρητή, διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω ιατρός, σε διάστημα έξι ετών είχε αποκτήσει εισόδημα άνω των δύο εκατ. ευρώ και πλέον εναντίον του εκκρεμεί πρόστιμο 1,5 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή. Eντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του κ. Ρακιντζή ότι υπάρχουν καταγγελίες για ιατρούς, οι οποίοι έχουν ιδρύσει οff shore εταιρείες, σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οποίων καταθέτουν τα φακελάκια…