Η Χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας»

Λινα Γιανναρου

Πέρασαν το νοερό «φράγμα» των διακοσίων τα περιστατικά της νέας γρίπης στη χώρα μας, όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα χειρότερα έρχονται. Μολονότι συνέστησε ψυχραιμία και δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε χθες ότι, εάν λάβει κανείς υπόψη τη διεθνή εμπειρία, αλλά και τα έως τώρα «εγχώρια» στοιχεία, από τον Η1Ν1 αναμένεται να νοσήσει έως και το 33% του πληθυσμού. Εάν, δε, ο ιός μεταλλαχθεί -απευκταίο σενάριο, διότι θα γίνει περισσότερο επιθετικός- δεν αποκλείεται η γρίπη να πλήξει ακόμα και το 54% των Ελλήνων! «Η χώρα έχει εισέλθει σε φάση πανδημίας», όπως δήλωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η περίοδος της πανδημίας αναμένεται να διαρκέσει από 12 έως 15 μήνες. Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων θα καταγραφεί όπως εκτιμάται από το φθινόπωρο. Οπως ανακοινώθηκε, έχει ήδη καταρτιστεί υπηρεσιακό σχέδιο για διανομή των εμβολίων, η οποία θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο (η πρώτη δόση) και θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο (η δεύτερη δόση). Η χώρα έως τότε θα έχει προμηθευτεί περί τα 8 εκατ. εμβόλια, τα οποία αρχικώς θα διανεμηθούν σε άτομα υψηλής επικινδυνότητας (φθάνουν τα 4 εκατ.). Πρόκειται κυρίως για τους επαγγελματίες υγείας, για όσους ασχολούνται με την εκτροφή πουλερικών (υπάρχει κίνδυνος ο ιός να «συνδυαστεί» με τον ιό της γρίπης των πτηνών), για τα άτομα 60 ετών και άνω και για τα παιδιά από ενός έτους έως 18 ετών. Στη συνέχεια, θα εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός. Η χορήγηση των εμβολίων θα γίνεται δωρεάν σε ειδικούς χώρους ανά νομό.

Εως χθες, τα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας είχαν φθάσει τα 216 (από τα οποία τα 93 αφορούν περιστατικά που έχουν ιαθεί πλήρως). Σε ποσοστό 78% τα περιστατικά αφορούν ταξιδιώτες και άτομα έως 30 ετών καθώς οι μεγαλύτεροι φαίνεται ότι έχουν αναπτύξει ανοσία. Ωστόσο, όπως σημείωσε χθες ο κ. Αβραμόπουλος, τις τελευταίες ημέρες αύξηση παρουσιάζουν τα περιστατικά δευτερογενούς μετάδοσης του ιού. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναρξη της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία ωστόσο θα παρατηρηθεί πιο έντονα το φθινόπωρο και τον χειμώνα». Οπως είπε, δεν αποκλείεται και στη χώρα μας να σημειωθούν θάνατοι από τη νέα γρίπη, ακόμα και αν δεν μεταλλαχθεί ο ιός. Οι θάνατοι που έχουν καταγραφεί έως τώρα στο εξωτερικό πάντως αφορούν αποκλειστικά άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται η λήψη δραστικών μέτρων, όπως το κλείσιμο σχολείων ή δημόσιων υπηρεσιών. «Τέτοιου είδους μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης θα λαμβάνονται με πολύ αυστηρά κριτήρια και κατά περίπτωση», είπε ο υπουργός. «Αλλωστε, η εμπειρία από τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, όπου έχουν εφαρμοστεί, έχει δείξει ότι δεν είναι αποτελεσματικά».

Αισιοδοξία για την απαγόρευση καπνίσματος

Οσον αφορά στο έτερο «μέτωπο», αυτό της απαγόρευσης του καπνίσματος, ο κ. Αβραμόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος. Οπως είπε, «η ελληνική κοινωνία φάνηκε έτοιμη, ώριμη και υπεύθυνη να προστατεύσει τα δικαιώματά της, αγκάλιασε το μέτρο και το στηρίζει». Οι καπνιστές, σύμφωνα με τον ίδιο, έδωσαν το καλό παράδειγμα, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ποσοστό (90%) των πολιτών που βλέπουν θετικά την εφαρμογή των νέων μέτρων. Χαρακτηριστικό της ανταπόκρισης είναι ότι από τους 215 ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες αρχές, το ποσοστό συμμόρφωσης άγγιζε το 75%.