Η χώρα μας «ανέβηκε» κατηγορία στα καρδιαγγειακά προβλήματα

Πεννυ Μπουλουτζα

Τον υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου διατρέχουν οι Ελληνες που εγκαταλείποντας τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ζωής, έχασαν την προστασία τους από το ενδεχόμενο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου. Ειδικότερα, ενώ οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Ισπανοί, συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται ως χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου λαοί, η Ελλάδα ανέβηκε «κατηγορία» και βρίσκεται πλέον μεταξύ των χωρών της Ευρώπης ο πληθυσμός των οποίων διατρέχει μέτριο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι λόγοι αποτυπώνονται στα εξής στοιχεία:

κάθε χρόνο σημειώνονται στη χώρα μας 20.000 νέα εμφράγματα, το 1/3 των Ελλήνων έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση, το 9% πάσχει από διαβήτη, το 45% καπνίζει και το 20% είναι παχύσαρκοι.

Αυτά τόνισαν σε χθεσινή εκδήλωση ο διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, καθηγητής κ. Παύλος Τούτουζας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο καθηγητής κ. Χαρίσιος Μπουντούλας και ο καρδιολόγος κ. Γεώργιος Ανδρικόπουλος, επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, σε λίγα χρόνια θα έχουμε ανάγκη για περισσότερες… μονάδες Εμφραγμάτων.

Η πρόληψη αφορά κυρίως στην αποφυγή του καπνίσματος, την τήρηση των κανόνων της μεσογειακής διατροφής, τη σωματική άσκηση, την καταπολέμηση του στρες, αλλά και τον επαρκή ύπνο, αφού σύμφωνα με μεγάλη διεθνή μελέτη η μείωση της ποσότητας του ύπνου κατά δύο ώρες (από επτά ώρες σε πέντε) για μεγάλο χρονικό διάστημα, διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου, και αυξάνει κατά 70%-80% τη συνολική θνητότητα. Η εκδήλωση έγινε για την παρουσίαση του προγράμματος «Ευρωπαϊκός Χάρτης για την Υγεία της Καρδιάς», που αποτελεί την πρώτη Πανευρωπαϊκή προσπάθεια μείωσης της καρδιαγγειακής νοσηρότητας. Σημειώνεται ότι το ετήσιο οικονομικό κόστος των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχεται στα 169 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 372 ευρώ κατ’ άτομο.

Οπως είπε ο κ. Γιώργος Κιοσές εκπροσωπώντας τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, στην Ελλάδα το ένα τέταρτο της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά σκευάσματα για καρδιαγγειακά νοσήματα που ισοδυναμεί σε 1,5 δισ. ευρώ το χρόνο.

Προσοχή στην oυσία nimesulide

Περιορισμό της χρήσης των φαρμάκων που περιέχουν τη δραστική ουσία nimesulide και τα οποία χορηγούνται για την αντιμετώπιση του οξέος πόνου, των συμπτωμάτων της οστεοαρθρίτιδας και της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας, συνιστά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, εξαιτίας του κινδύνου εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών στο ήπαρ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, η Επιτροπή για τα Φαρμακευτικά Προϊόντα για Ανθρώπινη Χρήση, ύστερα από έρευνα σχετικά με την ηπατική ασφάλεια των φαρμάκων που περιέχουν nimesulide, κατέληξε ότι θα πρέπει να περιορίζεται η διάρκεια θεραπείας με τα φάρμακα αυτά έως το πολύ 15 ημέρες και ζήτησε να αποσυρθούν από την ευρωπαϊκή αγορά όλες οι συσκευασίες που περιέχουν περισσότερες από 30 δόσεις. Επίσης συνιστά στους γιατρούς να βασίζουν την απόφασή τους όταν συνταγογραφούν φάρμακα με nimesulide σε προσεκτική εξέταση των συνολικών κινδύνων του ασθενούς. Οπως είπε στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΙΦΕΤ και μέλος του Πανελληνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Γιώργος Κιοσσές, στην Ελλάδα κυκλοφορούν 45 σκευάσματα με την ουσία nimesulide, η οποία και ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και αντιρευματικά φάρμακα, ενώ διακινούνται κατ’ έτος περισσότερα από 4.000.000 κουτιά σκευασμάτων με nimesulide. Οσοι ασθενείς λαμβάνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι το φάρμακό τους είναι ασφαλές.