Η χώρα στη μέγκενη του δημόσιου χρέους

Θα ξεπεράσει εφέτος τα 280 δισ. ευρώ- Πτώση 1% του ρυθμού ανάπτυξης προβλέπει το ΔΝΤ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΟΝ. ΣΤΑΜΠΟΓΛΗΣ

Ξεπερνά κάθε όριο και κάθε δυσμενή πρόβλεψη το επίπεδο του δημόσιου χρέους που υποθηκεύει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει για το 2009 ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στα 251,2 δισ. ευρώ έναντι 237,1 δισ. ευρώ το 2008 και 216,3 δισ. ευρώ το 2007. Το χρέος αυτό θα προσεγγίσει το 2009 το σύνολο του παραγόμενου ΑΕΠ (99,6%) έναντι 97,6% του ΑΕΠ που ήταν το 2008 και 94,8% του ΑΕΠ που ήταν το 2007.

Σημειώνεται ότι στο χρέος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων ούτε και οι εγγυήσεις που έχει δώσει το Δημόσιο. Μόνον οι δαπάνες για τόκους αναμένεται να ξεπεράσουν εφέτος τα 11,4 δισ. ευρώ έναντι 10,5 δισ. ευρώ το 2008 και 9,3 δισ. ευρώ το 2007.

Οι προβλέψεις αυτές του υπουργείου Οικονομίας είναι δυσμενέστερες ακόμη και από εκείνες του «χειρότερου» σεναρίου του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιανουάριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το «χειρότερο» σενάριο προέβλεπε ότι το 2009 το δημόσιο χρέος θα καλύπτει το 96,9% του ΑΕΠ, ενώ για το 2008 το ποσοστό αυτό θα διαμορφωνόταν στο 97,6%. Ως εκ τούτου, το δημόσιο χρέος προβλέπεται κατά 8,2 δισ. ευρώ υψηλότερο από ό,τι τον Ιανουάριο του 2009. Ωστόσο ακόμη και αυτές τις νέες δυσμενείς προβλέψεις δεν τις συμμερίζεται το ΔΝΤ, εμπειρογνώμονες του οποίου βρίσκονται στην Αθήνα και αντλούν στοιχεία σχετικά με την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε το υπουργείο Οικονομίας, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα της Ελλάδος και τη Γραμματεία για τις ΔΕΚΟ και το οποίο θα ολοκληρώσει τις επαφές του σήμερα με επίσκεψή του στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος (ΕΣΥΕ) εξέφρασε ζωηρές επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει στο τέλος του έτους τις κυβερνητικές προθέσεις και θα διαμορφωθεί πάνω από 280 δισ. ευρώ.

Χ θες η ΕΣΥΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που έχει διαβιβάσει στη Εurostat στις 31 Μαρτίου και τα οποία θα παραδώσει σήμερα στο κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ. Εκτός από το δημόσιο χρέος τα στοιχεία αφορούν και το έλλειμμα, το οποίο εκτιμάται στο 5% για το 2008, αλλά προβλέπεται να μειωθεί στο 3,7% το 2009, στοιχείο για το οποίο εκφράζεται έντονη αμφιβολία από τον διεθνή οργανισμό. Ο στόχος του 2009 δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν ληφθούν μέτρα που θα αυξήσουν τα έσοδα που καταρρέουν. Τα στοιχεία που αντλεί το ΔΝΤ αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβητήσεων, δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για το 2008 έχουν γίνει από την ΕΣΥΕ, ενώ οι προβλέψεις για το 2009 έχουν γίνει από το υπουργείο Οικονομίας. Π.χ., για το 2009 το υπουργείο Οικονομίας προβλέπει ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα μειωθεί στα 9,3 δισ. ευρώ το 2009 έναντι 12,1 δισ. ευρώ το 2008 και αυτό διότι υπερεκτιμάται η «άσπρη τρύπα» των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η «τρύπα» αυτή από τα 151 εκατ. ευρώ του 2008 παρουσιάζεται να φθάνει στα 1,7 δισ. ευρώ χωρίς να αιτιολογείται από πού θα προέλθει η αύξηση αυτή.

Αμφιβολίες επίσης εκφράζονται από τον διεθνή οργανισμό και για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Οι εμπειρογνώμονες πριν από έναν μήνα προέβλεπαν αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης-0,2%, ενώ τώρα οι προβλέψεις τους γίνονται δυσμενέστερες (ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι-1%). Από την πλευρά της η ΕΣΥΕ υποστηρίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα έχει οριακά θετικό πρόσημο και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο τουρισμός θα κρατηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα πρώτα στοιχεία για τον Απρίλιο του 2009 δείχνουν ότι ο τουρισμός «κράτησε», αλλά βεβαίως είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις το καλοκαίρι.

ΠαΣοΚ: Μαύρη τρύπα 3,5 δισ.
Περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ εκτιμά το ΠαΣοΚ ότι είναι η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από τη μη είσπραξη ΦΠΑ λόγω της ύφεσης της οικονομίας και της κατάρρευσης του φοροελεγκτικού μηχανισμού. Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠαΣοΚ και εκπρόσωπο για θέματα Οικονομίας κυρία Λούκα Κατσέλη, η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εντοπίσει τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ έχει στοιχίσει στον προϋπολογισμό περισσότερα από 5 δισ. ευρώ. Οπως ανέφερε χθες η κυρία Κατσέλη, το 2003 για κάθε 100 ευρώ που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις συνολικά ως φόρο τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι) πλήρωσαν 160 ευρώ, ενώ το 2008 για κάθε 100 ευρώ φόρου που πλήρωσαν οι επιχειρήσεις τα φυσικά πρόσωπα πλήρωσαν 235 ευρώ.