Η διακοπή του καπνίσματος έγινε συνήθεια

Της Πεννυς Μπουλουτζα

«Αναγεννημένοι» μετά την 1η Ιουλίου, θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για τους καπνιστές, που κέρδισαν το στοίχημα μετά την εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων. Ενδεικτικά, το 25% προσεγγγίζει η αύξηση των κλήσεων όσων ζητούν να απευθυνθούν σε ιατρεία διακοπής καπνίσματος, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το 10% των καπνιστών έχει επιχειρήσει ή έχει καταφέρει να κόψει το τσιγάρο το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα, ως επιτυχής καταγράφεται η υιοθέτηση των αντικαπνιστικών μέτρων στους χώρους εργασίας, αλλά σθεναρή αντίσταση προβάλλουν οι θαμώνες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, που συνεχίζουν να καπνίζουν κάνοντας χρήση του διαστήματος «προσαρμογής» που ατύπως έθεσε έως τις αρχές Σεπτεμβρίου το υπουργείο Υγείας.

Ιατρεία διακοπής

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας και πρύτανης της Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η ζήτηση για τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος από πολίτες.

Αυτό φαίνεται και από τις κλήσεις προς το τηλεφωνικό κέντρο που παρέχει πληροφορίες για τα ιατρεία (8008018080) της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 25% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό αποδίδεται στην απήχηση που είχε στους πολίτες η εκστρατεία ενημέρωσης που συνόδευε την απαγόρευση του καπνίσματος και αποτέλεσε αφορμή για πολλούς να αναζητήσουν βοήθεια στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα (σ.σ. αξίζει να σημειωθεί ότι 70% των καπνιστών επιθυμούν να διακόψουν το κάπνισμα, αλλά μόνο 20%-30% προσπαθούν κάθε χρόνο).

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν περί τα 20 ιατρεία διακοπής καπνίσματος στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ αρκετά έχουν αναπτυχθεί και στον ιδιωτικό τομέα. Δεν επαρκούν, όμως, για να καλύψουν τις ανάγκες και όπως εκτιμά ο κ. Γουργουλιάνης, θα πρέπει να διπλασιαστεί ο αριθμός των ιατρείων, ενώ και οι γιατροί οφείλουν να προσθέσουν, στην άσκηση της ιατρικής τους, τη διακοπή του καπνίσματος από τους ασθενείς τους. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία διοργανώνει δύο σεμινάρια οργάνωσης ιατρείων διακοπής καπνίσματος τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η απήχηση που είχε η αντικαπνιστική εκστρατεία καταγράφεται και από τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής «1142» του υπουργείου Υγείας για παροχή πληροφοριών και συμβουλών σχετικά με το κάπνισμα. Μέχρι στιγμής η γραμμή έχει δεχθεί 79.000 κλήσεις, εκ των οποίων το 10% αφορούσε σε συμβουλές για διακοπή του καπνίσματος. Η πλειονότητα των κλήσεων αφορούσε σε διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα, αλλά και καταγγελίες πολιτών για παραβάσεις. Οπως είπε στην «Κ» ο συντονιστής της Μονάδας Στρατηγικών Πολιτικής Υγείας του υπουργείου Υγείας κ. Αλέξης Ζορμπάς, «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, αν και λόγω του καλοκαιριού οι περισσότεροι χώροι είναι ανοιχτοί, οπότε δεν έχει ακόμα “δοκιμαστεί” η απαγόρευση σε “δύσκολες” συνθήκες».

Πρόστιμα στους «παραβάτες»

Εκεί όπου η απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζεται είναι στους μεγάλους χώρους νυχτερινής διασκέδασης και στα μπαρ. Το υπουργείο Υγείας προτίθεται να προχωρήσει στην επιβολή προστίμων στους «παραβάτες», ενώ είναι έτοιμο και το κείμενο της σχετικής υπουργικής απόφασης. Αυτή ορίζει ως αρμόδια όργανα για τον έλεγχο και την επιβολή των κυρώσεων μεικτά κλιμάκια με τη συμμετοχή επιθεωρητών υπηρεσιών Υγείας, αστυνομικών και λιμενικών αρχών, μελών της δημοτικής αστυνομίας, εποπτών Δημόσιας Υγείας και μελών ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων κ. Γιώργος Τσάκος ανέφερε στην «Κ» τις σοβαρές δυσκολίες εφαρμογής του μέτρου στα νυχτερινά κέντρα, καθώς, όπως λέει, είναι δύσκολο να «πειθαρχήσεις τους πελάτες, ειδικά όταν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ και σε χώρους που μπορεί να συγκεντρώσουν ακόμα και 1.000 άτομα το βράδυ». Και κατέληξε με νόημα: «Δεν είναι εύκολο να κάνουμε καπνιστήρια υπό τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον νόμο, αφού για τη δημιουργία χώρων καπνιστών έχουν λόγο το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Πολεοδομία, η Πυροσβεστική και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νομαρχίας, με γραφειοκρατικές διαδικασίες που είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε».

Η εικόνα μετά την 1η Ιουλίου

25% αύξηση των κλήσεων πολιτών που ζητούν πληροφορίες για ιατρεία διακοπής καπνίσματος.

10% των Ελλήνων καπνιστών επιχείρησαν ή κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα μετά την 1η Ιουλίου.

45% περίπου το ποσοστό επιτυχίας διακοπής καπνίσματος στα ειδικά προγράμματα.