Η εγχείρηση απέτυχε

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗ ΜΕ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ, ΨΑΧΝΕΙ ΠΩΣ ΘΑ… ΠΛΗΡΩΣΕΙ

 

 

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

 

Την ταμειακή κατάρρευση του Ασφαλιστικού, μόλις ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση των δρακόντειων διατάξεων, φοβάται τώρα η κυβέρνηση.

 

Η έξοδος πανικού επιδεινώνει το πρόβλημα καταβολής των συντάξεων

Καταφεύγει σε κινήσεις πανικού, ενώ σχεδιάζει και άλλες νομοθετικές παρεμβάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων, προκειμένου να… υποστυλωθεί το σύστημα.

Δεν αρκούν δηλαδή οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα, η αύξηση των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη και η αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας. Τώρα, διαπιστώνει και η κυβέρνηση αυτά που κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ότι με όσα επώδυνα ταμειακά μέτρα και αν ληφθούν δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, οι δε ενοποιήσεις καθιστούν προβληματικά όλα τα Ταμεία.

Ομως, πέραν του οικονομικού αδιεξόδου, η κυβέρνηση δεν ξέμπλεξε και από τις κοινωνικές αντιδράσεις. Οι δικαστικές προσφυγές κατά της υποχρεωτικής ενοποίησης των Ταμείων, οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν μείωση του επιπέδου περίθαλψης σε πολλά υπό συγχώνευση Ταμεία, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των… συνταξιούχων που έχουν δείξει ενδιαφέρον να αναλάβουν μάνατζερ στα νέα υπερταμεία, τα κρυφά χρέη και οι «πέτσινοι» ισολογισμοί αλλά, κυρίως, τα οικονομικά αδιέξοδα και οι οφειλές έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα. Συγκεκριμένα:

* Το τρέχον έτος το Γενικό Λογιστήριο θα πρέπει να ενισχύσει με άλλα 300 εκ. ευρώ τον ΟΑΕΕ προκειμένου να δώσει το επίδομα αδείας και τις συντάξεις Ιουλίου – Αυγούστου στους 300.000 συνταξιούχους. Οι συντάξεις Μαΐου και Ιουνίου στηρίχθηκαν στα 100 εκ. της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που δόθηκε πριν 10 ημέρες από τον προϋπολογισμό. Για το 2009 απαιτείται επιπλέον ένα ποσόν που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίζονται τα σχεδόν 500 εκ. που οφείλει ο ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ (υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων). Ο απερχόμενος διοικητής του ΟΑΕΕ Κ. Κόντος αποδίδει αυτά τα οικονομικά προβλήματα στις τεράστιες υποχρεώσεις των συγχωνευθέντων Ταμείων (Εμπόρων και Αυτοκινητιστών).

* Στο ΙΚΑ οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 12 δισ. ευρώ, όταν η περιουσία του, λόγω ρευστοποίησης κρατικών ομολόγων προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις, μειώθηκε δραματικά στα 4,3 δισ. ευρώ. Το 2008 ο προϋπολογισμός οφείλει να δώσει στο ΙΚΑ άνω των 3,5 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ, διαφορά από τα οφειλόμενα προηγουμένων ετών, επιχορήγηση ΕΚΑΣ κ.λπ.).

* Το Ταμείο Πρόνοιας αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ των αποχωρούντων -υπό καθεστώς πανικού- δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή τη στιγμή η καταβολή του εφάπαξ καθυστερεί έως και 9 μήνες γιατί το σύνολο της περιουσίας του ταμείου ανέρχεται στα 160 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 13 εκ. είναι δομημένα και άγνωστης αξίας σήμερα, ενώ τα 25 εκ. είναι σε μετοχές ΟΤΕ, Τρ. της Ελλάδος και ΕΛΠΕ). Ομως οι συνολικές οφειλές προς τους 12.800 αναμένοντες (το εφάπαξ) συνταξιούχους ανέρχονται στα 550 εκ. ευρώ (43.000 ευρώ το μέσο εφάπαξ). Για την προσωρινή ανακούφιση του Ταμείου το υπουργείο Απασχόλησης ετοιμάζει νέο νόμο για την επιβολή επασφαλίστρου 1,5% επί των πρόσθετων αποδοχών (υπερωριών, επιδομάτων, ΔΗΒΕΤ, ΔΕΤΕ κ.λπ.) ώστε να εισπράξει 45 εκ. ευρώ το χρόνο από τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους υπέρ των συνταξιούχων και μάλιστα επί αποδοχών που δεν υπολογίζονται στο εφάπαξ. Δηλαδή πρόκειται για χαράτσι χωρίς αντίκρισμα. Παράλληλα οι 80.000 συμβασιούχοι υπάληλλοι αορίστου χρόνου που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ θα ενταχθούν, για εφάπαξ, στο ταμείο Πρόνοιας και έτσι θα εισφέρουν άλλα 70 εκ. στον πίθο των Δαναΐδων που λέγεται Ταμείο Πρόνοιας.

* Τα υπό υποχρεωτική συγχώνευση-ενοποίηση Ταμεία που έχουν 3-5 χρόνια να συντάξουν ισολογισμό και προϋπολογισμό θα κληθούν να «κλείσουν βιβλία» εντός ενός διμήνου στην κορύφωση της θερινής ραστώνης (Ιούλιος και Αύγουστος) προκειμένου να προχωρήσουν οι ενοποιήσεις την 1η Οκτωβρίου (τον 6ο μήνα από τη δημοσίευση του νόμου 3/4/2008). Αρμόδιος παράγοντας εκφράζει φόβους ότι οι εν λόγω ισολογισμοί θα είναι πλασματικοί και θα κρύβουν τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις «όπως έγινε με τα Ταμεία Αυτοκινητιστών και Εμπόρων που έκρυψαν χρέη, αλλά και μεγάλο αριθμό συνταξιούχων όταν ενοποιήθηκαν με το ΤΕΒΕ».

* Στις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις 13 επίζηλες θέσεις διοικητών «πλήρους απασχόλησης» κυριαρχούν οι συνταξιούχοι -παλαιοί υπάλληλοι υπουργείων, ενώ «από τις 60 αιτήσεις είναι ζήτημα εάν 4-5 πληρούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις». Πάντως, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να παρατείνει τις προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος, οι οποίες έληξαν πριν από 10 ημέρες.

Αντι-λίστα φαρμάκων

* Μετά την έκρηξη των δαπανών υγείας η κυβέρνηση εξετάζει να επαναφέρει τη λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων που κατήργησε ο Ν. Κακλαμάνης το 2005, αλλά από την… ανάποδη. Σαν αρνητική λίστα μη συνταγογραφουμένων φαρμακων ώστε να περιοριστεί η σπαταλη. Σε αυτή τη λίστα, που τώρα έχει μόνο ορισμένα καλλυντικά, αναμένεται να προστεθούν και ορισμένα άλλα… life style σκευάσματα. *