Η «έκρηξη» των νοσοκομειακών γιατρών

« Εκρηκτική » χαρακτήρισαν την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας τα μέλη της Ενωτικής Συνεργασίας Ιατρών κάνοντας χθες παρέμβαση για τα όσα εξελίσσονται στο χώρο της περίθαλψης αλλά και του ασφαλιστικού καθεστώτος των γιατρών .

Οπως επισήμανε χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της παράταξης Ιωάννης Λύχρος μαζί με τα μέλη της παράταξης Δημήτρη Κωστακιώτη και Κωνσταντίνα Κουλουμπή , « η αποικοδόμηση του κράτους πρόνοιας έχει οδηγήσει σε εκρηκτική κατάσταση ολόκληρο το οικοδόμημα της περίθαλψης , τόσο στον τομέα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης όσο και στον νοσοκομειακό τομέα ».

Ο κ . Λύχρος , καλώντας όλο τον ιατρικό κόσμο να συμμετάσχει και στην αυριανή κινητοποίηση , πέραν της 19ης που έχει κηρυχθεί παν – υγειονομική , τόνισε : « Να μην επιτρέψουμε να κλαπούν τα αποθεματικά του Τ . Σ . Α . Υ . για την κάλυψη άλλων αναγκών εκτός από την αναβάθμιση των παροχών των δικαιούχων υγειονομικών . Να μην επιτρέψουμε την υποβάθμιση των ασφαλιστικών παροχών μέσα από την δήθεν ενοποίηση των ταμείων . Να αγωνιστούμε για την βελτίωση των συντάξεων και των ασφαλιστικών παροχών ».

Οι εκπρόσωποι της παράταξης ζήτησαν την άμεση παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών ώστε να υπάρξει άμεση αύξηση των δαπανών για την υγεία , άμεση επίλυση του προβλήματος των εφημεριών , δημιουργία πραγματικών τμημάτων επειγόντων περιστατικών , δημιουργία κανονισμού και οργανισμού θέσεων ιατρικού προσωπικού και σύναψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας .

Σε ό , τι αφορά το θέμα των εφημεριών , ο κ . Λύχρος ανέφερε ότι « οι εφημερίες πρέπει να απαγκιστρωθούν από κάθε οικονομική συσχέτιση , είτε αυτή αφορά εισόδημα των εργαζομένων ιατρών , είτε αυτό αφορά στο κονδύλι της πληρωμής τους . Τα αρμόδια επιστημονικά όργανα πρέπει να καθορίσουν τις πραγματικές ανάγκες για εφημερία της κάθε περιοχής και του κάθε νοσοκομείου ».

Σε ό , τι αφορά δε τη θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Δημήτρης Σιαμπλής για ανταπόκριση των Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών στην πρόσκληση του Υπουργού Υγείας και υπογραφή της σύμβασης που προτείνει ο κ . Λύχρος διευκρίνισε ότι πρόκειται « για προσωπική άποψη του κ . Σιαμπλή καθώς ο Ιατρικός Σύλλογος δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση . Πέραν αυτού , με την υπογραφή της σύμβασης αυτής γυρίζουμε προς το 1975 που οι εφημερίες δεν αναγνωρίζονταν ως υπερωριακή εργασία . Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί ».