Η Ελλάδα με -7,7% έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δεύτερο υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη

EΠANHΛΘE στα στοιχεία της Eurostat ο γνωστός αστερίσκος που παραπέμπει σε κοινοτικές επιφυλάξεις για τα πραγματικά ελλείμματα της Ελλάδας. Καμία έκπληξη μετά τα όσα συνέβησαν στις αρχές της εβδομάδας στη σύνοδο των υπουργών Oικονομίας της ευρωζώνης και το ECOFIN. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια και τον προεδρεύοντα των «16» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 θα ανέλθει στο επίπεδο του 12,5% του ΑΕΠ. Η διαφορά είναι τεράστια σε σύγκριση με το 6,5% του ΑΕΠ που είχε κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες η προηγούμενη κυβέρνηση. Αποτέλεσμα: Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε εκνευρισμένος ότι “τα παιχνίδια τελείωσαν με την Ελλάδα” για το ύψος του ελλείμματος, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο έργο είχε παιχθεί και το 2004 με την απογραφή του Γ. Αλογοσκούφη, ενώ ο Χ. Αλμούνια ανακοίνωσε έναρξη έρευνας σε συνεργασία με τη Eurostat για “να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί” και αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό το έλλειμμα της χώρας.

Προχθές, η κυβέρνηση διαβίβασε στη Eurostat νέα δεδομένα για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος, τα οποία ελήφθησαν υπόψη στα στοιχεία που έδωσε χθες η κοινοτική υπηρεσία. Eτσι, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα και το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος το 2008 στην ευρωζώνη. Και ακόμη δεν έχει αρχίσει η έρευνα σε βάθος της Eurostat, η οποία οφείλει να δώσει ορισμένες εξηγήσεις για το γεγονός ότι έχασε πάλι τον έλεγχο των ελλειμμάτων στην Ελλάδα. Aμοιρος ευθυνών δεν είναι φυσικά και ο πολιτικός προϊστάμενος της Eurostat, ο Χ. Αλμούνια…

Oπως προκύπτει, λοιπόν, από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2008 ανήλθε στο -7,7% του ΑΕΠ, έναντι -3,7% το 2007 και -2,9% το 2006. Τον περασμένο Απρίλιο η Eurostat είχε ανακοινώσει στις πρώτες εκτιμήσεις της, που βασίζονταν σε στοιχεία της προηγούμενης κυβέρνησης, ότι το έλλειμμα το 2008 ήταν της τάξης του -5%, από -3,4% που είχε προβλεφθεί αρχικά. Τώρα βρέθηκε στο -7,7 του ΑΕΠ και ενδεχομένως θα κάνει και άλλο άλμα…

Ο αστερίσκος για την Ελλάδα παραπέμπει στην εξής διευκρίνιση: “Η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις για τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί από την Ελλάδα λόγω των σημαντικών αβεβαιοτήτων ως προς τα στοιχεία που κοινοποίησαν οι ελληνικές στατιστικές αρχές”.

Υπάρχει και μία δεύτερη διευκρίνιση: “Η αύξηση του ελλείμματος το 2008 οφείλεται στα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Eurostat στις 21 Οκτωβρίου 2009″…

Με έλλειμμα -7,7% του ΑΕΠ η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρώπη των 27. Ακολουθούν η Ιρλανδία (-7,2%), η Ρουμανία (-5,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (-5,0%), η Μάλτα (-4,7%) και η Ισπανία (-4,1%).

Πλεόνασμα είχαν 8 κράτη μέλη, με επικεφαλής τη Φινλανδία (+4,5% του ΑΕΠ). Ακολουθούν η Δανία (+3,4%), το Λουξεμβούργο (+2,5%), η Σουηδία (+2,5%), η Βουλγαρία (+1,8%) και η Κύπρος (+0,9%).

Βάσει των στοιχείων που έδωσε προχθές η νέα κυβέρνηση, τα δημόσια έσοδα το 2008 βρέθηκαν στο επίπεδο του 40,6% του ΑΕΠ, έναντι 40,4 % το 2007. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει έσοδα της τάξης του 40,1%. Οι δημόσιες δαπάνες ανήλθαν στο 48,3% του ΑΕΠ (2007: 44,4%), ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δηλώσει 44,9% του ΑΕΠ.

Το δημόσιο χρέος, πάντα βάσει των στοιχείων που κοινοποίησε προχθές η νέα κυβέρνηση, βρίσκεται το 2008 στο 99,2% του ΑΕΠ. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη και γενικά στην Ε.Ε. μετά την Ιταλία (105,8%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Βέλγιο (89,8%) και ακολουθούν η Ουγγαρία (72,9%) και η Γαλλία(67,4%).