Η έλλειψη υπηρεσιών κοστίζει ζωές

Στην περιφέρεια τα περισσότερα θύματα ναρκωτικών ουσιών

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Υψηλό «φόρο» σε ανθρώπινες ζωές «πληρώνουν» περιοχές εκτός Αττικής και κυρίως η Θεσσαλονίκη, λόγω έλλειψης υπηρεσιών και προγραμμάτων μείωσης της βλάβης από ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ), το 2008 αναφέρθηκαν συνολικά 209 θάνατοι από ναρκωτικά, εκ των οποίων οι 111 επιβεβαιώθηκαν με τοξικολογικές αναλύσεις. Από τους επιβεβαιωμένους θανάτους από ναρκωτικά, οι 7 καταγράφηκαν στην Αττική (ποσοστό 6,3%), οι 51 στη Θεσσαλονίκη (46%) και οι 53 στην υπόλοιπη Ελλάδα (48%).

Συχνό φαινόμενο

Σημειώνεται ότι αν και ακόμα εκκρεμεί η επιβεβαίωση άλλων 98 αναφερθέντων θανάτων, οι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν ανατρέπεται η τάση, κατά την τελευταία διετία, τα περιστατικά θανάτων από χρήση ναρκωτικών να αποτελούν ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο σε περιοχές εκτός Αττικής. Είναι ενδεικτικό ότι το 2000 το 65,8% των θανάτων από ναρκωτικά σημειώνονταν στην Αττική, ποσοστό που μειώθηκε στο 41,9% το 2006 και στο 24,4% το 2007. Αντίθετα, το 2000, το 16,1% των αιφνιδίων θανάτων από ναρκωτικά είχε βεβαιωθεί στη Θεσσαλονίκη, ποσοστό που ανήλθε στο 24,5% το 2006 και στο 36,6% το 2007. Σε γενικές γραμμές, από το 2005 ώς και πέρυσι καταγράφεται μία σταθερή μείωση του αριθμού των αναφερθέντων αιφνίδιων θανάτων λόγω χρήσης των ναρκωτικών στη χώρα μας.

Περαιτέρω διερεύνηση

Η επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ κ. Μαρία Τερζίδου, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διατήρηση των θανάτων σε υψηλά επίπεδα στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με την απουσία υπηρεσιών μείωσης της βλάβης (κινητών μονάδων, street work κ. ά.) καθώς και θεραπευτικών μονάδων. Από την πλευρά του ο καθηγητής και διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής κ. Κων. Στεφανής εστίασε στην ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του φαινομένου.

Στην ετήσια έκθεση καταγράφονται όλες οι νεότερες τάσεις σε σχέση με την κατάσταση των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα. Ετσι, για το έτος 2008 ο συνολικός αριθμός χρηστών ηλικίας 15 έως 64 ετών με κύρια ουσία την ηρωίνη στη χώρα μας εκτιμάται ότι ήταν 20.181 και παραμένει σταθερός τα τελευταία χρόνια. Σε θεραπευτικά προγράμματα απευθύνθηκαν πέρυσι 4.682 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ανέφερε ως κύρια ουσία την ηρωίνη. Αύξηση, ωστόσο, καταγράφεται στους χρήστες που ζήτησαν για πρώτη φορά βοήθεια για θεραπεία το 2008 αναφέροντας ως κύρια ουσία κατάχρησης την κάνναβη (13% των χρηστών έναντι 11% το 2002) και την κοκαΐνη (5,1% έναντι 1,5% αντίστοιχα). Το 2008, 5.053 άτομα βρίσκονταν σε θεραπεία υποκατάστασης και 2.073 στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης. Η λίστα αναμονής για το πρόγραμμα υποκατάστασης αριθμούσε τον Δεκέμβριο του 2008 5.261 άτομα. Την ίδια στιγμή, μία έτοιμη εξοπλισμένη και στελεχωμένη μονάδα χορήγησης υποκαταστάτων του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών, που βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, καθώς έχει «παγώσει» εδώ και αρκετούς μήνες η κατασκευή του πρόχειρου διαδρόμου που θα επιτρέπει την πρόσβαση στη μονάδα από κεντρική λεωφόρο.