Η επιστήμη ως παλλακίδα της εξουσίας

-Πες κι εσύ Σωτήρη!

Πρόκειται για την εμβληματική (και συνάμα εξευτελιστική) προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Σωτήρη Τσιόδρα, όταν του παραχωρούσε το λόγο.

Με ότι επακολούθησε ο Σωτήρης Τσιόδρας  αποστασιοποιήθηκε από τη δημοσιότητα. Παρά ταύτα συνέχισε να συμβουλεύει τον Κυριάκο κατ΄ ιδίαν στο Μαξίμου, τροφοδοτώντας τον με στοιχεία για την πανδημία.

Όμως ο κ. Μητσοτάκης, από κοινού με τον κ. Σκέρτσο, είχαν προδιαγράψει πορεία για τη χώρα. Τι κι αν ο Σωτήρης Τσιόδρας τους παρουσίασε από τον Μάιο μελέτη που είχαν εκπονήσει από κοινού με τον επιδημιολόγο Θεόδωρο Λύτρα (κλικ εδώ), όπου φαινόνταν πως η θνητότητα αυξάνεται δραματικά στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.  Μητσοτάκης και Σκέρτσος πέταξαν τη μελέτη στον κάλαθο, αφού είχαν προαποφασίσει πως είναι πολυτέλεια η ενίσχυση του ΕΣΥ, είναι σπατάλη η ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι αδιάφορο αν λειτουργούν τα σχολεία με συνωστισμό. Η αγορά über alles.

Ώσπου φτάσαμε στην εξωφρενική δήλωση Μητσοτάκη ενώπιον της Βουλής, όπου ωρυόμενος καλούσε την αντιπολίτευση να του φέρει έστω μία μελέτη, η οποία να αποδεικνύει αυτά που ήδη εκείνος ήξερε 7 μήνες πριν, από τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.

Και ο κ. Τσιόδρας σιώπησε, αντί ως έντιμος και σοβαρός επιστήμονας να βγει δημοσίως και να διορθώσει τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Και συνέχισε να σιωπά μέχρι που τον εξέθεσε ο κ. Θ. Λύτρας, προκαλώντας τεκτονικές αντιδράσεις με τη δημοσιοποίηση της κοινής τους μελέτης. Και ακόμη ο κ. Τσιόδρας ψελλίζει κάποιες ακατάληπτες φράσεις περί εθνικής ομοψυχίας (κλικ εδώ), χωρίς να αποποιείται το αξίωμα του Προέδρου της απαξιωμένης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού συνιστά πολιτική αχρειότητα.

Όμως η συμπεριφορά του κ. Τσιόδρα υποβιβάζει την επιστήμη σε παλλακίδα της εξουσίας, τα βίτσια της οποίας ικανοποιεί αδιαμαρτύρητα.