Η Ευρ. Επιτροπή φιλοξενεί τη σύνοδο για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια των χώρων G7 και του Μεξικού.

p>Οι υπουργοί υγείας των χωρών G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΒ, ΗΠΑ), του Μεξικού και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες σε ειδική υπουργική σύνοδο της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια (GHSI) που φιλοξενείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίκεντρο της συνόδου θα είναι η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη δημόσια υγεία με στόχο την αντιμετώπιση του ιού της γρίπης Α (Η1Ν1). Η χρονική στιγμή κατά την οποία πραγματοποιείται η σύνοδος αυτή είναι κρίσιμη λόγω του ενδεχόμενου εμφάνισης ενός ισχυρότερου κύματος του ιού κατά τους επόμενους μήνες. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, μετά την οποία θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, θα εγκριθεί κοινή δήλωση (ανακοινωθέν) στην οποία θα καθορίζονται οι κοινές προσεγγίσεις των χωρών G7 και του Μεξικού, καθώς και τα επόμενα βήματα της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας (Η1Ν1) 2009. 

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα υγείας, κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η οποία προεδρεύει στη σύνοδο αυτή, δήλωσε: «Από τα πρώτα κρούσματα της γρίπης Α (H1N1) που εμφανίστηκαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών και ο συντονισμός των μέτρων σε διεθνές επίπεδο είναι ζωτικής σημασίας. Στην ειδική αυτή περίπτωση, σε συνεργασία με τους εταίρους μας της πρωτοβουλίας για την παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια, θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα αναπτύξουμε κοινές προσεγγίσεις με στόχο την απάλυνση του αντικτύπου της πανδημίας στη δημόσια υγεία και σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Επίσης, θα ζητήσουμε παγκόσμια αλληλεγγύη για την υποστήριξη χωρών σε όλο τον κόσμο στον αγώνα τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Κατ’ εξαίρεση, οι υπουργοί υγείας της Σουηδίας και της Ισπανίας θα συμμετάσχουν στην έκτακτη αυτή υπουργική σύνοδο ως μέλη της αντιπροσωπείας της ΕΕ (παρατηρητές).

Αντιμετώπιση της πανδημίας (H1N1) 2009

Κύριος στόχος για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι να περιοριστεί η διάδοση της μόλυνσης, να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και να διατηρηθούν οι ουσιαστικής σημασίας υπηρεσίες. Η λήψη αποτελεσματικών μέτρων για τη δημόσια υγεία είναι καίριας σημασίας για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στη δημόσια υγεία και στην κοινωνία γενικά. Κύρια θέματα της συζήτησης θα είναι η ανάγκη για μια προσεκτικά σχεδιασμένη στρατηγική εμβολιασμού, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας και η προστασία του ευάλωτου πληθυσμού. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια τάσσονται ανεπιφύλαχτα υπέρ της υποστήριξης των τρίτων χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια (GHSI)

Η GHSI δημιουργήθηκε το 2001 ως απάντηση στα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου και στις μεταγενέστερες αποστολές επιστολών που περιείχαν το βάκιλο του άνθρακα στις ΗΠΑ. Η παγκόσμια υγειονομική ασφάλεια καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η γενικευμένη ετοιμότητα και αντιμετώπιση κρίσεων στον τομέα της δημόσιας υγείας, η πανδημική γρίπη καθώς και απειλές που προέρχονται από χημικούς, ραδιολογικούς/πυρηνικούς και βιοτρομοκρατικούς παράγοντες (είτε από ατύχημα είτε από σκόπιμη ελευθέρωση).  Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας της γρίπης Α Η1Ν1, το δίκτυο GHSI αποδείχτηκε αποτελεσματικός μηχανισμός για την ταχεία διάδοση των πληροφοριών.

Κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο, συνεργάζονται εμπειρογνώμονες και ανώτεροι αξιωματούχοι από τις χώρες G7 (Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Ιταλία, Καναδάς, ΗΒ, ΗΠΑ) και από το Μεξικό με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΠΟΥ.Η μόνιμη γραμματεία της GHSI, που βρίσκεται στον Καναδά, διευθύνει το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών της. Η επόμενη ετήσια υπουργική σύνοδος θα φιλοξενηθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 4 Δεκεμβρίου 2009 και θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Ιστορικό της πανδημίας (H1N1) 2009

Στις 11 Ιουνίου 2009, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι πρόκειται για πανδημία της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), η οποία πλέον είναι γνωστή ως «πανδημία (Η1Ν1) 2009».  Ο ιός αυτός περιέχει γονίδια από ιούς της γρίπης του χοίρου, των πτηνών και του ανθρώπου, σε συνδυασμό που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν.

Ο ιός Α Η1Ν1 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Μεξικό και μεταδόθηκε γρήγορα στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη.Ο ιός έχει πλέον μεταδοθεί σε όλες τις ηπείρους.Όπως προβλεπόταν, τους τελευταίους μήνες ο ιός μεταδόθηκε γρήγορα στο νότιο ημισφαίριο λόγω του ότι τώρα είναι η εποχή της γρίπης.Έως τώρα, ο ιός της γρίπης Α Η1Ν1 εμφανίζει παρόμοια συμπτώματα με την εποχική γρίπη.Ωστόσο, για ορισμένες ομάδες κινδύνου τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρότερα και να οδηγήσουν σε νοσηλεία ή και, αναπόφευκτα, στο θάνατο.Αυτές οι ομάδες κινδύνου δεν είναι ίδιες με τις ομάδες κινδύνου της εποχικής γρίπης.Οι ομάδες κινδύνου για τη γρίπη Α Η1Ν1 είναι οι έγκυες, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.Η εποχική γρίπη προσβάλλει περισσότερο τον ηλικιωμένο πληθυσμό, καθώς και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (διαβήτη, καρδιοπάθεια, άσθμα). 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων, το οποίο δημιουργήθηκε το 2005, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών επιτήρησης και παρέχει στην ΕΕ εμπειρογνωμοσύνη και επιστημονικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να είναι επικεφαλής στο συντονισμό των προσπαθειών και προωθεί την τακτική επικοινωνία τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και με τους εταίρους μας σε παγκόσμιο επίπεδο.  Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και εκτός ΕΕ επικαιροποιούνται τακτικά και δημοσιεύονται στο δικτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων. 

Περισσότερες πληροφορίες

Το ανακοινωθέν δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο της Επιτροπής για τη γρίπη Α (Η1Ν1):

http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/Influenza/novelflu_en.htm

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC):

http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Influenza_A(H1N1)_Outbreak.aspx

Περισσότερες πληροφορίες για την πρωτοβουλία GHSI:

http://www.ghsi.ca/english/index.asp