Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιχειρεί εκ νέου επανεξέταση των κανόνων για το χρόνο εργασίας (48ωρο)

/strong>

 

Η οδηγία 2003/88/ΕΚ υπήρξε το πιο πρόσφατο μόρφωμα των οδηγιών για το χρόνο εργασίας, αρχής γενομένης με την Οδηγία 93/104. Ως γνωστόν κάθε νέα αναθεώρηση αυτών των Οδηγιών ακολουθούσε τη ραγδαία πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το συντηρητισμό.

Μόλις ένα χρόνο μετά τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η οδηγία 2003/88/ΕΚ η Επιτροπή (Commission) υπέβαλε πρόταση τροποποίησης της προς το σκέλος που αφορά στην εφαρμογή της οδηγίας στο χρόνο εφημερίας, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στον υπολογισμό του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και να επανεξεταστεί η εθελούσια επιλογή εξαίρεσης («opt-out») από το όριο των 48 ωρών.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2009, κυβερνητικοί εκπρόσωποι και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν συμφωνία όσον αφορά την πρόταση, παρά τις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Ο Μπαρόζο και ο μηχανισμός της Commission δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια να τροποποιήσουν επί τα χείρω την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τη νομολογία που δημιουργήθηκε από σχετικές αποφάσεις του Ευρ. Δικαστηρίου και ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2010 νέα διαβούλευση,  πραγματοποιώντας παράλληλα “εκτίμηση επιπτώσεων”, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της νομικής εφαρμογής της οδηγίας στα κράτη μέλη και της μελέτης των κοινωνικών και οικονομικών πτυχών που είναι συναφείς με μια επανεξέταση της οδηγίας. Εντούτοις οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών δεν έδειξαν προθυμία να ξεκινήσουν διάλογο για τα θέματα αυτά. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή δρομολογεί (αμέτι-μουχαμέτι) τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών σε επίπεδο ΕΕ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της Commission «κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της διαβούλευσης, οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2011 να γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή σχετικά με τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για την τροποποίηση της οδηγίας για το χρόνο εργασίας. Η Επιτροπή, με βάση τις απαντήσεις αυτές, θα ξεκινήσει την εκπόνηση νομοθετικής πρότασης για την τροποποίηση της οδηγίας και θα προβεί σε αναλυτική εκτίμηση του αντικτύπου των προτεινόμενων αλλαγών. Η νομοθετική πρόταση θα μπορεί να εγκριθεί μετά την ολοκλήρωση της εκτίμησης αντικτύπου – προβλέπεται για το τρίτο τρίμηνο του 2011. Στη συνέχεια η νομοθετική πρόταση θα πρέπει να εξεταστεί και να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο».

Το σώμα των γιατρών της Ευρώπης, της χώρας μας συμπεριλαμβανομένης, οφείλει να προβάλλει δυναμικά τις θέσεις του και να καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια να αποτρέψει την επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στην άσκηση της ιατρικής. Συνεπώς το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει τόσο το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που συνέρχεται σε συνεδρίαση την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, όσο και τη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.

Καλό είναι λοιπόν να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που θα επηρεάσουν σοβαρά τη ζωή και την επαγγελματική μας υπόσταση.

Καλή χρονιά

                           Συναδελφικά

                       Δημήτρης Βαρνάβας

 

 

Διαβάστε για πληρέστερη ενημέρωση:

Αναφορά εφαρμογής της Οδηγίας 2003/88/ΕΚ 

 http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=6420&langId=en

Μελέτη : http://ec.europa.eu/social/BlobServlet?docId=6421&langId=en