Η φτώχεια απειλεί 2,2 εκατ. Ελληνες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ

Το υψηλότερο ποσοστό Ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται υπό την απειλή της φτώχειας ζουν στην Ελλάδα. Αυτό τόνισε χτες η βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΙΜΔΑ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2005, το 21% του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, ήταν επίσημα καταγεγραμμένοι ως απειλούμενοι από τη φτώχεια με ατομικό εισοδηματικό όριο 5.650 ευρώ ετησίως, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στη Σουηδία ήταν το 9%.

Πάντως, η κ. Κατσέλη επεσήμανε ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός που μετριέται με μη χρηματικούς δείκτες κοινωνικής αποστέρησης είναι πολύ υψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία της φτώχειας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η ίδια, συνέπεια της φιλελευθεροποίησης της πολιτικής στη χώρα μας ήταν η ανάπτυξη μιας νέας «γενιάς μη εξασφαλισμένων συμπολιτών μας» που ζουν με εισόδημα κάτω των 1.000 ευρώ τον μήνα και καταφεύγουν στον δανεισμό ώστε να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές τους ανάγκες.

Ούτε για ψωμί…

Οπως είπε και η πρόεδρος του ΙΜΔΑ, κ. Αλίκη Γιωτοπούλου – Μαραγκοπούλου, «ανεξάρτητα από το τι λένε οι αριθμοί, στην Ελλάδα έχει αρχίσει να δουλεύει και πάλι το δεφτέρι, του μπακάλη και του αρτοπώλη, αφού υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ για να πληρώσουν τις βασικές τους ανάγκες, μια φραντζόλα ψωμί».

Η ίδια τόνισε επίσης το πόσο σοβαρότερο είναι το πρόβλημα σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου οι άνθρωποι στερούνται όχι μόνο το ψωμί αλλά και ένα ποτήρι καθαρό νερό.

Ο κ. Σισιλιάνος, επιστημονικός διευθυντής του ΙΜΔΑ, από την πλευρά του τόνισε ότι η φτώχεια δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό, αλλά πρωτίστως θέμα δικαιωμάτων, καθώς δεν είναι δυνατό οι άνθρωποι που ζουν κάτω από συνθήκες οικονομικής στέρησης να απολαμβάνουν και οποιοδήποτε άλλο κοινωνικό δικαίωμα.

Ολοι οι ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα εφαρμογής ενεργητικών πολιτικών από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου -αναλογικά με τις δυνατότητές τους-, καθώς και από τους διεθνείς οργανισμούς, ώστε να εξαλειφθεί το παγκόσμιο πρόβλημα της φτώχειας.

Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

  •  30.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους καθημερινά επειδή ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Ενα παιδί πεθαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα
  •  1 δισ. άνθρωποι, δηλαδή περίπου ένας στους έξι, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα
  •  854 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα
  •  50.000 άνθρωποι την ημέρα πεθαίνουν από αίτια συνδεόμενα με τη φτώχεια (έλλειψη τροφής, ασθένειες που θα μπορούσαν να προληφθούν, AIDS κ.ά.)
  •  Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά και γυναίκες