Η γραφειοκρατία του Δ. Αβραμόπουλου…

Βενιζέλος Βασίλης         

Για την ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας είχε κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος όταν περιόριζε τις δεκαεπτά Διοικητικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΔΥΠΕ) της χώρας σε επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), αγνοώντας κάτι που γνωρίζει κάθε κοινωνικός επιστήμονας ο οποίος διαθέτει στοιχειώδεις γνώσεις Διοικητικής Επιστήμης: Μπορεί να μειώνεις τους εποπτεύοντες διοικητικούς φορείς, αλλά να αυξάνεις ταυτόχρονα τη γραφειοκρατία, καθώς η τελευταία δεν αποτελεί ένα απλό αριθμητικό πρόβλημα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός και έφτασε η στιγμή που ο Δημ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες, μετά το τραγικό περιστατικό με τον 17χρονο από τη Θράκη, ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας θα παρακολουθείται ανελλιπώς στο εξής από ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υγείας και από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), χωρίς να δώσει την παραμικρή εξήγηση για τον ρόλο των ΥΠΕ!

Η άκρως συγκεντρωτική κυβερνητική αντίληψη για τη διοίκηση και την παρακολούθηση του δημοσίου συστήματος Υγείας έχει οδηγήσει, φαίνεται, στην προϊούσα απαξίωση του πολύτιμου θεσμού της διοικητικής αποκέντρωσης του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα οι ΥΠΕ να αναζητούν κιόλας τον ρόλο τους…

Β.Β.