Η γρίπη «κατεβαίνει» στην Αθήνα

Κλειστά για μία εβδομάδα 62 τμήματα και τάξεις σε 32 σχολεία όλης της χώρας

Ανησυχία προκαλεί το κλείσιμο δεκάδων σχολείων, σε καθημερινή βάση πλέον, εξαιτίας της νέας γρίπης η οποία «κατεβαίνει» προς την Αθήνα, την Πάτρα και τα Δωδεκάνησα. Χθες το βράδυ έγινε γνωστό ότι δεν θα λειτουργήσουν, για επτά ημέρες, 62 τμήματα και τάξεις σε 32 σχολεία όλης της χώρας. Επίσης, ως τις 19 Νοεμβρίου μπαίνει «λουκέτο» σε δύο σχολεία και πέντε νηπιαγωγεία. Σημειώνεται ότι από την περασμένη Δευτέρα δεν λειτουργούν άλλες 82 τάξεις σε 39 σχολεία της χώρας, τρία νηπιαγωγεία, ένα δημοτικό σχολείο και τρεις παιδικοί σταθμοί. Εν τω μεταξύ στα νοσοκομεία συνεχίζεται ο πιλοτικός εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης πρώτοι εμβολιάστηκαν ο διοικητής κ. Δ. Γάκης, ο καθηγητής Παθολογίας κ. Π. Νικολαΐδης και άλλοι τέσσερις γιατροί. «Δεν υπάρχουν επιφυλάξειςγια την ασφάλεια του εμβολίου.Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναιασήμαντες. Στη Σουηδία από ενάμισι εκατομμύριο άτομα που εμβολιάστηκαν μόνο τα 37 παρουσίασαναλλεργικές αντιδράσεις»ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης. Από την πλευρά του, ο κ. Γάκης συνέστησε σε όσους κάνουν δηλώσεις σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου «να ενημερώνονται πρώταδιότι επηρεάζουν τους πολίτες και δυνητικά μπορούν να τους στείλουνστον τάφο».

Την ίδια στιγμή νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 74χρονος ο οποίος νόσησε από τη νέα γρίπη. Ο άνδρας παρουσίασε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Υπερκέρδη από το εμβόλιο

Η περαιτέρω κλιμάκωση της πανδημίας από τη νέα γρίπη μπορεί να έχει παγκοσμίως αρνητικές οικονομικές συνέπειες, δημιουργεί όμως «ευνοϊκές» συνθήκες ολιγοπωλίου και προοπτική υπερκερδών για ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της γερμανικής «Deutsche Welle».

Εμβόλια κατά του συγκεκριμένου ιού της γρίπης (Η1Ν1) παρασκευάζουν η βρετανική GlaxoSmithΚline, η αμερικανική Βaxter και η ελβετική Νovartis. «Είναι ένα ολιγοπώλιο.Παραδοσιακά είναι λίγοι εκείνοιπου ασχολούνται με τον τομέα των εμβολίων. Και αυτό διότιως σήμεραήταν κυρίως κυβερνήσεις και υγειονομικές υπηρεσίες αυτοί που έδιναν τις παραγγελίες για αγορά εμβολίων. Από την άλλη πλευρά, η παρασκευή ενός εμβολίου-και μάλιστα του συγκεκριμένου-δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση» εκτιμά ο ειδικός αναλυτής της εταιρείας επενδύσεων Εquitis Τόμας Σίσλε.

Υπάρχει και ο αντίλογος. Η ζήτηση είναι τεράστια, πλην όμως ο ειδικός της τράπεζας Commerzbank ΠέτερΛιγκάουερ δεν πιστεύει ότι τα κέρδη των βιομηχανιών θα είναι τόσο μεγάλα. «Δεν νομίζω πως μπορείτώρα κάποια εταιρεία να παρασκευάσειτο εμβόλιο κάτω του κόστους.Ούτε πρόκειται για φοβερά κέρδη. Υπολογίζουμε κατά μέσον όρο 2% κέρδος ανά μετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Deutsche Welle».

Ο τομέας που πραγματικά έχει προοπτικές είναι η πρόληψη. «Εκεί οι δυνατότητες κερδοφορίας είναιπάρα πολύ μεγάλες» καταλήγει ο κ. Λιγκάουερ.