Η Κομισιόν ζητεί την άμεση εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

 

Η Ε.Ε. αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για αλλαγές με ορίζοντα 10ετίας

Σωτηρης Nικας

Στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση, σχετικά με το φλέγον ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των γυναικών και των αντρών που εργάζονται στο Δημόσιο, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να απορρίψει το αίτημα της Ελλάδας για σταδιακή εξίσωση των ορίων μέσα σε μια δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι για να μην καταδικαστεί για δεύτερη φορά η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, θα πρέπει η κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα την ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στο 65ο έτος.

Κάτι τέτοιο, όμως, φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα του Δημοσίου, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που οι γυναίκες θα πρέπει να παρατείνουν τον εργασιακό τους βίο ακόμα και για 17 χρόνια. Πάντως, την ίδια ώρα ετοιμάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό, εν όψει του πακέτου των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση μέσα στο φθινόπωρο.

Μετά την καταδικαστική για την Ελλάδα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με το θέμα αυτό, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2009, η ελληνική πλευρά δημιούργησε μία επιτροπή, η οποία ανέλαβε να διαπραγματευτεί -κυρίως πολιτικά- το ζήτημα με την Κομισιόν.

Τον Ιούλιο, η επιτροπή αυτή καθόρισε τη στάση της Ελλάδας. Δηλαδή, τη σταδιακή εξίσωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, γνωρίζοντας όμως ότι η Κομισιόν είχε ήδη απορρίψει αντίστοιχο αίτημα της Ιταλίας.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική αντιπροσωπεία προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι διανύουμε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης, αλλά και το γεγονός ότι μια άμεση μετάβαση στο νέο καθεστώς θα δημιουργούσε κοινωνική αναστάτωση, αφού αναμένεται να προκαλέσει μαζικές και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, όταν η κυβέρνηση επιθυμεί το αντίθετο.

Ωστόσο, τα επιχειρήματα αυτά φαίνεται πως έπεσαν στο κενό και τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να απορρίψει το ελληνικό αίτημα. Αλλωστε, δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει διαφορετικά, αφού εάν το έκανε πιθανόν να κατηγορούνταν από την Ιταλία για διακριτική μεταχείριση των κρατών-μελών. Ετσι, η απορριπτική επιστολή της Κομισιόν εκτιμάται ότι θα έρθει στα ελληνικά χέρια με κάθε επισημότητα, μέσα στον Σεπτέμβριο.

Πλέον, η ελληνική αντιπροσωπεία ενδεχομένως να καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια -μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης πάντα- για τις κατηγορίες των γυναικών που θίγονται περισσότερο. Σε αυτές εμπίπτουν κυρίως οι γυναίκες που έχουν 3 τουλάχιστον παιδιά και οι γυναίκες που ο σύζυγός τους έχει ποσοστό αναπηρίας υψηλότερο του 67%. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι η προσπάθεια αυτή θα είναι και επιτυχημένη.

Η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, τον Στρατό και τα Σώματα Ασφαλείας, είναι μία από τις αλλαγές που ετοιμάζονται στο ασφαλιστικό σύστημα. Στο πλαίσιο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει εξαγγείλει τόσο ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου, όσο και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, προωθούνται μια σειρά παρεμβάσεων που κρίνονται ως απαραίτητες και από όλους τους διεθνείς οργανισμούς, για να μην καταρρεύσει στο μέλλον το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Οι αλλαγές αυτές αφορούν την παροχή κινήτρων προς τους εργαζόμενους για παραμονή τους στην εργασία και μετά το έτος συνταξιοδότησής τους. Ωστόσο, τα κίνητρα αυτά μπορεί να λειτουργήσουν και ως αντικίνητρα για την αποχώρηση των εργαζομένων όταν θεμελιώνουν τα δικαιώματά τους για συνταξιοδότηση.

Επίσης, προχωράει ο διαχωρισμός των υπηρεσιών συντάξεως και υγείας, κάτι το οποίο ξεκίνησε από το ΙΚΑ και αναμένεται σταδιακά να επεκταθεί και στα υπόλοιπα ταμεία, ενώ θα γίνει και επανεξέταση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με στόχο τον περιορισμό τους. Παράλληλα, στο στόχαστρο των αλλαγών θα βρεθούν και οι πρόωρες και αναπηρικές συντάξεις, αφού η κυβέρνηση επιθυμεί την αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγησή τους.