Η ΚΥΑ για πρόσθετες εφημερίες πυροδοτεί οξύτατες αντιδράσεις

p>Η Υπουργική Απόφαση για τις πρόσθετες εφημερίες αποτελεί κραυγαλέο δείγμα της κυβερνητικής αναξιοπιστίας ακόμη και στα πλέον στοιχειώδη ζητήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Έκαναν περισπούδαστες αναλύσεις και παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι όλες οι ανάγκες πέραν του «πακέτου Ξενογιαννακοπούλου» θα καλυφτούν με πρόσθετες εφημερίες. Παραπλανούσαν χιλιάδες γιατρούς, ιδιαίτερα της επαρχίας, ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί σήμερα- αύριο και όσες εφημερίες πραγματοποιήθηκαν θα πληρωθούν στο ακέραιο. Προσπαθούσαν να πείσουν την ΟΕΝΓΕ ότι το σύστημα εφημέρευσης του ν. 3868 είναι όντως στρεβλό, αλλά οι πρόσθετες εφημερίες δίνουν δυνατότητα μιας σχετικής διόρθωσης.

Με τούτα και με τ΄ άλλα πέρασαν 4 μήνες και μόλις προχτές ξεφούρνισαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία κοντά σ΄ όλους τους άλλους κόφτες και πλαφόν θέτει ένα επιπλέον: οι πρόσθετες εφημερίες δεν θα υπερβαίνουν το 9% του συνολικού μηνιαίου κονδυλίου εφημερίων.

Αυτός ο περιορισμός σημαίνει πολύ απλά ότι πολλά Νοσοκομεία θα αδυνατούν να καλύψουν ολόκληρο το μήνα ακόμη κι αν κάνουν χρήση πρόσθετων εφημεριών. Σημαίνει όμως και κάτι ακόμη: ήδη πραγματοποιηθείσες πρόσθετες εφημερίες από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα θα μείνουν απλήρωτες, πυροδοτώντας σφοδρές αντιδράσεις των γιατρών που θα πρέπει πλέον να προσφύγουν στα δικαστήρια για να τις πληρωθούν.

Εν τελει, όποια προσέγγιση κι αν κάνει κανείς, ως μόνη αξιόπιστη λύση στο εφημεριακό προκύπτει η θεσμοθέτηση προτύπου εφημέρευσης, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες, να εξαλειφθεί κάθε έννοια πλασματικότητας και οι γιατροί να αμείβονται στο ακέραιο για τις εφημερίες που πραγματοποίησαν.

                                           Συναδελφικά

                                    Δημήτρης Βαρνάβας

* Παράκληση σε Νοσοκομεία που προκύπτει πρόβλημα καταβολής των προσθέτων εφημεριών εξαιτίας του περιορισμού που θέτει η ΚΥΑ να μας στείλουν οι συνάδελφοι συγκεκριμένα στοιχεία, ώστε να καταρτίσουμε κατάλογο. Τα στοιχεία που θέλουμε να μας σταλούν είναι τα εξής:

  1. το συνολικό κονδύλιο εφημεριών ανά μήνα
  2. το ύψος των προσθέτων εφημεριών που πραγματοποιήθηκαν
  3. το ύψος που τελικά θα καταβληθεί μετά την περικοπή λόγω του περιορισμού στο 9%