Η κυβέρνηση φοβάται την απογοήτευση της κοινωνίας

 

Γκρίνια για βασικά προβλήματα… εσωτερικού, που μένουν άλυτα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης που δέχεται από τους διεθνείς κερδοσκοπικούς κύκλους, αλλά και της πιστοποιημένης πλέον αδυναμίας της να ελέγξει την κατάσταση.

Το μπαράζ συνεντεύξεων που έδωσε και συνεχίζει να παραχωρεί ο Γιώργος Παπανδρέου δεν φαίνεται να δρα ανασταλτικά στην επίθεση αυτή, η οποία συνεχίζεται κανονικά με βαρύτατες επιπτώσεις για την οικονομία της χώρας. Κυρίως όμως η επίθεση αναστέλλει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βελτιώσει το κλίμα στην οικονομία. “Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι η γενικευμένη απογοήτευση που επικρατεί στην κοινωνία”, υποστήριξε χθες στα “ΝΕΑ” σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι “πλην όλων των άλλων, η κυβέρνηση πρέπει να δει τώρα τι θα κάνει με την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος επί τη βάσει του οποίου κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο”.

Το αγροτικό. Κυβερνητικές πηγές, επίσης, απέδιδαν στην επίθεση που υφίσταται η χώρα και την αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τις προσπάθειές της στην επίλυση βασικών προβλημάτων που ανέκυψαν στη διάρκεια τής έως τώρα διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα το αγροτικό.

Με τον Γιώργο Παπανδρέου να ταξιδεύει συνεχώς, και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο να προσπαθεί να συντονίσει υπουργούς προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα, η κυβέρνηση δείχνει να αποπροσανατολίζεται από το βασικούς της στόχους, και να χάνεται στα επουσιώδη. Οι βουλευτές του κόμματος που γκρινιάζουν όλο και περισσότερο υποστηρίζουν ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα μπορούσαν να είχαν λήξει πολύ νωρίτερα αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου, και προφανώς μεγαλύτερη εποπτεία σε κυβερνητικά στελέχη όπως η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία χρεώνεται ότι υποεκτίμησε την κατάσταση και δεν ενημέρωσε εγκαίρως για το πού όδευε το πράγμα. Η ίδια η υπουργός κ. Μπατζελή αντιτείνει ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις πιθανότατα δεν θα είχαν προσλάβει αυτή την έκταση εάν οι βουλευτές ενημέρωναν εγκαίρως τους αγρότες ότι “λεφτά δεν υπάρχουν” και πως η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συζητήσει τα θεσμικά τους αιτήματα. Είτε όμως το ένα συμβαίνει είτε το άλλο- το σίγουρο είναι ότι συμβαίνουν και τα δύο-, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να οργανώσει την αντίδρασή της απέναντι στις κινητοποιήσεις, με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η χώρα σχεδόν για τρεις εβδομάδες.

Για Παπακωνσταντίνου. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον οποίο αναγνωρίζονται μεν οι προσπάθειες που καταβάλλει, χρεώνεται ότι επιτείνει το οικονομικό πρόβλημα με τις συνεχείς διαψεύσεις του σε καίρια ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας κριτικής.

Παραμένουν ακέφαλοι δημόσιοι οργανισμοί

Το σύστημα αξιολόγησης των βιογραφικών υπό τον υφυπουργό Παιδείας Γιάννη Πανάρετο επικρίνεται για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί και παράγει, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού και συνακόλουθα να δημιουργείται τεράστια ζημιά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου. Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του σίριαλ ήταν η προχθεσινή τοποθέτηση του Γ. Γαμπρίτσου στην ΕΡΤ ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, αν και ήταν φανερό εξ αρχής ότι οι επιλογές του υπουργού Πολιτισμού πήγαιναν προς αυτήν την κατεύθυνση. Τι έφταιξε; Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν η σκληρή αντιπαράθεση του κ. Γερουλάνου με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για το πρόσωπο που θα στελέχωνε τη συγκεκριμένη θέση. Στις αρχές της εβδομάδας η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναγκάστηκε να παραδεχτεί ενώπιον του ΚΤΕ Υγείας ότι υπάρχουν τρομερά προβλήματα στα 140 νοσοκομεία της χώρας τα οποία παραμένουν ακέφαλα, επειδή το «σύστημα» αξιολόγησης στελεχών καθυστερεί.

Περίπου διακόσιοι οργανισμοί του Δημοσίου, πλην αυτών φυσικά που θα καταργηθούν όταν τελειώσει η αξιολόγησή τους, παραμένουν επίσης ακέφαλοι ή με διοικήσεις που είχαν οριστεί επί Νέας Δημοκρατίας. Το σημαντικό είναι ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν δείχνει να ανησυχεί γι΄ αυτό το θέμα. Όπως κατ΄ επανάληψιν έχει δηλώσει, «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία και δεν έχει σημασία αν υπάρξουν μερικές καθυστερήσεις»…