Η κυβέρνηση τινάζει στον αέρα την ψυχιατρική μεταρρύθμιση!

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

 

Περικόπτεται πλήρως το υπόλοιπο της δημόσιας χρηματοδότησης για το 2011 και 210 κοινοτικές μονάδες Ψυχικής Υγείας οδηγούνται σε λουκέτο…

Η ολοσχερής περικοπή του υπολοίπου της δημoσίας χρηματοδότησης για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων για το 2011, δηλαδή η περικοπή 36,8 εκατ. ευρώ, δεν υπακούει σε καμία λογι(στι)κή κοινωνικής δικαιοσύνης, πλήττει βάναυσα τους πλέον αδύναμους από τους ασθενείς συνανθρώπους μας, θυμίζει τις χειρότερες εποχές των κυβερνήσεων της Ν.Δ., εκθέτει για άλλη μία φορά τη χώρα έναντι της Ε.Ε. και θέτει πολλά ερωτηματικά και απορίες σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στην Ελλάδα.

Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Υγείας Αν. Λοβέρδου και του υφυπουργού Προνοίας Μ. Μπόλαρη έχει ήδη ζητήσει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς", προκειμένου να ανακληθεί η καταστροφική απόφαση 000 15 00207 της 26ης Αυγούστου 2011 του υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου. Το Δίκτυο έχει ενημερώσει σχετικά και τον αρμόδιο επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσων της Ε.Ε. Λάζλο Άντορ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικτύου "Αργώς" Μεν. Θεοδωρουλάκης, η απόφαση του Ευάγγ. Βενιζέλου οδηγεί "αναπόφευκτα και νομοτελειακά" στο άμεσο κλείσιμο 210 κοινοτικών μονάδων Ψυχικής Υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευόμενα διαμερίσματα, 42 Κέντρα Ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 Κέντρα Ημέρας αυτισμού και 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα), καθώς και στην απόλυση 3.050 εργαζομένων, τη διακοπή της παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε περισσότερους από 35.000 ψυχικώς πάσχοντες και την επιστροφή 1.500 κλινικώς αποθεραπευμένων και αποσυλοποιημένων ψυχικώς πασχόντων στα ψυχιατρικά άσυλα!

Ο Μεν. Θεοδωρουλάκης υπενθύμισε ακόμη ότι "το σύστημα Ψυχικής Υγείας αντιμετώπισε ήδη μία παρατεταμένη κρίση την πενταετία 2004 – 2009, δηλαδή πριν από τη δημοσιονομική κρίση, λόγω πολιτικών επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης και παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Η κατάσταση αυτή οδήγησε στην απώλεια πολύτιμων εκπαιδευμένων συνεργατών, οι οποίοι αποτελούσαν το 25% – 30% του συνόλου του προσωπικού, και καθήλωσε τους προϋπολογισμούς των μονάδων στα επίπεδα του 2005, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των παρεχομένων υπηρεσιών. Η κρίση αυτή οδήγησε την Ελλάδα σε μία αυστηρή επιτήρηση από την Κομισιόν, όπως αυτή περιεγράφη στο Σύμφωνο το οποίο υπέγραψαν ο τότε υπουργός Υγείας Δημ. Αβραμόπουλος με τον τότε επίτροπο Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Σπίντλα".

Πάντως, σύμφωνα με τον Μεν. Θεοδωρουλάκη, ο υφυπουργός Προνοίας Μ. Μπόλαρης έχει διαβεβαιώσει τους εκπροσώπους του Δικτύου "Αργώς" ότι αποτελεί πολιτική δέσμευση του υπουργείου Υγείας η αποφυγή της αναστολής της λειτουργίας των δομών αποασυλοποίησης και Ψυχικής Υγείας, καθώς και ότι ο ίδιος και το υπουργείο Υγείας θα αναλάβουν κάθε απαραίτητη ενέργεια προς το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και εντός του υπουργείου Υγείας, προς εξεύρεση λύσης.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) Δημ. Πλουμπίδης διεπίστωσε με βαθιά θλίψη ότι "η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι στον αέρα", ενώ τη μεγάλη της ανησυχία για τις συνέπειες της πρόσφατης απόφασης εξέφρασε και η πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας Αλ. Γρηγοριάδου, η οποία ζήτησε "να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού οι δομές Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν σήμερα".

Ως "απαράδεκτη απόφαση γραφειοκρατών οι οποίοι τελούν σε άγνοια" χαρακτήρισε την απόφαση η γενική γραμματέας της Πανελληνίας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία (ΠΟΣΟΨΥ) Αγγ. Τριανταφύλλου, ενώ ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας για την αναθεώρηση του προγράμματος αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων "Ψυχαργώς 2011 – 2020" Στ. Στυλιανίδης, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου, παρουσίασε πολύ ανησυχητικά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της οικονομικής κρίσης στον επιπολασμό των ψυχικών διαταραχών στη χώρα μας.

Τη συμπαράσταση της Δημοκρατικής Αριστεράς στον νέο αγώνα για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την αποασυλοποίηση των ψυχικώς πασχόντων εξέφρασε στη συνέντευξη Τύπου ο βουλευτής του κόμματος Θαν. Λεβέντης.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

 

Τέλος, την έντονη αντίθεσή τους στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών εκφράζουν επίσης με ανακοίνωσή τους 14 σωματεία εργαζομένων σε δομές αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων και σε φορείς θεραπείας για χρήστες ναρκωτικών. Τα σωματεία πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ. νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, με κύρια αιτήματα να καταργηθεί η απόφαση για την περικοπή των προϋπολογισμών, να μη μείνει κανένας ψυχικώς πάσχων ή θεραπευόμενος χρήστης ναρκωτικών στον δρόμο, καθώς και να μην υπάρξει κανένας νέος άνεργος στον χώρο της Ψυχικής Υγείας.