Η κυβέρνηση βάζει τους γιατρούς σε σύγκρουση μεταξύ τους!

Βενιζέλος Β.

Σε μία προσπάθεια να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό επιδίδεται η κυβέρνηση, καθώς η πανελλαδική απεργία των γιατρών του ΙΚΑ συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι αύριο και τα προγραμματισμένα ραντεβού δεκάδων χιλιάδων ασφαλισμένων του Ιδρύματος έχουν ακυρωθεί.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν από κοινού χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβ. Σπυρόπουλος, οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος θα μπορούν από την ερχόμενη Δευτέρα να εξυπηρετούνται επίσης από τους γιατρούς του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), οι οποίοι θα αμείβονται από το ΙΚΑ για το συγκεκριμένο έργο τους.

Σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, η συμμετοχή των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ στο σχέδιο είναι εθελοντική και το σχήμα δεν θα λυθεί όταν λήξει η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ, αλλά θα επεκταθεί χρονικά μέχρι την πλήρη ενεργοποίηση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρειών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την ένταξη της υπηρεσίας τηλεφωνικών ραντεβού του ΙΚΑ, του 184, στο σχήμα, οι τρεις άνδρες έδειξαν να αιφνιδιάζονται… Ο διοικητής του Ιδρύματος, μάλιστα, παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ότι αυτή η πτυχή δεν έχει μελετηθεί και δήλωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για την ένταξη του 184 στο σχήμα, παρά το γεγονός ότι, όπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν για να επιτευθχεί αυτό.

Ο Ροβ. Σπυρόπουλος σημείωσε ακόμη ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα ενημερωθούν επαρκώς και εγκαίρως για τους διαθέσιμους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ σε όλη τη χώρα και η επιλογή του γιατρού θα είναι ελεύθερη.

Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει στη διάθεση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ τους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αμφίβολης νομιμότητας, καθώς το πολυνομοσχέδιο – “σκούπα” του υπουργείου Υγείας, το οποίο “ανοίγει” αυτή τη δυνατότητα, δεν έχει ψηφισθεί ακόμη. Οι τρεις άνδρες δήλωσαν ότι το πρόβλημα θα λυθεί με την έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης…

Καθίσταται προφανές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανισθεί ότι δίνει λύση προς όφελος των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, μία λύση η οποία, όμως, ενδέχεται να φέρει σε σύγκρουση τους απεργούντες γιατρούς του ΙΚΑ με τους συναδέλφους τους του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ. Από την πυροδότηση της σύγκρουσης μεταξύ των γιατρών έως την ανάπτυξη κοινωνικής κατακραυγής εναντίον τους η απόσταση δεν είναι μεγάλη.

Απευθυνόμενος κυρίως στους απεργούς γιατρούς του ΙΚΑ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε μεταξύ άλλων: “Με τις ρυθμίσεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ο πρώτος που ευνοείται είναι ο πολίτης. Να εκλείψουν οι ταλαιπωρίες. Μεσοβέζικες λύσεις δεν χωρούν. Οι καιροί δεν το επιτρέπουν. Το ερώτημα είναι ένα: Είσαι υπέρ ή κατά; Να ζητάς από την ελληνική πολιτεία να αυτοκαταργηθεί είναι ρητή απόδειξη έλλειψης κατανόησης και μετριοπάθειας”.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Ακυρώνονται τα ραντεβού για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους πολίτες. Απαιτούνται μέτρα. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους πολίτες”.

Νωρίτερα χθες, ο Αν. Λοβέρδος συναντήθηκε τελικά με αντιπροσωπεία των γιατρών οι οποίοι έχουν καταλάβει από προχθές το αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας και κατέστησε σαφές ότι δεν είναι στις προθέσεις του η απόσυρση του πολυνομοσχεδίου – “σκούπα”, το οποίο αναμένεται να εισαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής.

Με ανακοίνωσή της, τέλος, και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) καταγγέλλει την προχθεσινή επίθεση των ΜΑΤ εναντίον των γιατρών έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για αύριο προκήρυξε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ, σε ένδειξη συμπαράστασης στους γιατρούς του Ιδρύματος.

 

Γ. Πεταλωτής: Δεν υπήρξε τραυματισμός

 

Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε χθες ότι η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (ΙΣΠ) Βαρβ. Ανεμοδουρά λιποθύμησε έξω από το υπουργείο Υγείας και δεν υπήρξε τραυματισμός.

Ο Γ. Πεταλωτής απέφυγε επίσης να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με πιθανή πολιτική υποκίνηση της κατάληψης του υπουργείου Υγείας και περιορίσθηκε να σημειώσει: “Βρισκόμαστε σε ένα λεπτό στάδιο”.