Η Λαμπρή βλάπτει σοβαρά την καρδιά

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ κάθε χρόνο τα ισχαιμικά επεισόδια λόγω διατροφικής… ασυδοσίας το Σάββατο της Ανάστασης και την Κυριακή του Πάσχα. Οι σούπερ δόσεις λιπαρών τροφών και αλατιού αμέσως μετά τη νηστεία είναι οι «συνήθεις ύποπτοι» που οδηγούν εκατοντάδες πολίτες στα νοσοκομεία της χώρας.
Οι ειδικοί όμως κρούουν για έναν επιπλέον λόγο τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την καρδιά των Ελλήνων: από το 1970 έως το 2004 η θνησιμότητα λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας σε ανθρώπους κάτω των 65 ετών αυξήθηκε κατά 39% στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα μειώθηκε κατά 44% στη Γερμανία, κατά 58% στη Γαλλία και κατά 61% στην Ιταλία.
Το έμφραγμα πριν από την ηλικία των 50 ετών είναι θλιβερό προνόμιο των καπνιστών, αφού το 93% όσων παθαίνουν έμφραγμα σε αυτήν την ηλικία ανάβουν το ένα τσιγάρο μετά το άλλο.
Η καθιστική ζωή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην αποδυνάμωση της καρδιάς των Ελλήνων. Κι όμως, όπως τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής- διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας κ. Παύλος Τούτουζας, μόνο μία ώρα περπάτημα την ημέρα αυξάνει το προσδόκιμο ζωής έως και 38%, σε σχέση με την απραξία που χαρακτηρίζει το 60% των Ελλήνων! «Σε μελέτη σε 22.488 γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 65 ετών διαπιστώθηκε ότι όσο καλύτερο ήταν το επίπεδο της φυσικής κατάστασής τους, τόσο μικρότερα ήταν τα ποσοστά εμφάνισης στεφανιαίας νόσου».