Η μάχη της γρίπης για τα σχολεία

 

Διαφωνίες για το αν θα πρέπει να ανοίξουν κανονικά. Αντιδράσεις και για τον εμβολιασμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

 

Απεβίωσε χθες τα ξημερώματα ο 23χρονος που εισήχθη εσπευσμένα στις 7 Αυγούστου στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο λόγω σοβαρής καρδιοπάθειας. Όπως διαπιστώθηκε από τους γιατρούς είχε προσβληθεί και από το νέο ιό Α (Η1Ν1), ωστόσο σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο θάνατός του δεν οφείλεται στη νέα γρίπη.

O νεαρός άνδρας έπασχε από βαρύτατη πνευμονική υπέρταση, ενώ παράλληλα είχε διαγνωστεί και με καρδιακή ανεπάρκεια. Έτσι, όταν στις αρχές του μήνα εμφάνισε σημάδια επιδείνωσης διακομίσθηκε στο Ωνάσειο. Στο μεταξύ και κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, κατά την οποία ο ασθενής υποβαλλόταν τακτικά σε εργαστηριακές εξετάσεις, οι θεράποντες ιατροί του διαπίστωσαν πως είχε παράλληλα μολυνθεί και από τον νέο ιό. Το αποτέλεσμα ήταν να του χορηγηθεί άμεσα αντιική αγωγή, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τις αυξημένες πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών δεδομένου και του βεβαρημένου ιστορικού του.

Η ανακοίνωση

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο νεαρός που νοσηλευόταν στην Καρδιολογική Μονάδα Εντατικής θεραπείας εξέπνευσε στις 3.30

τα ξημερώματα της Κυριακής, λόγω «συνδρόμου Coffin- Cohen- βαριάς πρωτοπαθούς πνευμονικής υπέρτασης -βακτηριδιακής σηψαιμίας- λοίμωξης από τον ιό γρίπης Α (Η1Ν1)- τελικού σταδίου καρδιακής ανεπάρκειας- καρδιακής ανακοπής».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που επικαλείται διεθνή επιστημονικά δεδομένα το περιστατικό δεν καταγράφεται ως θάνατος από τον ιό της γρίπης Α (Η1Ν1), «καθώς η λοίμωξη προστέθηκε τα δύο τελευταία 24ωρα και δεν συνδέεται με το αίτιο του θανάτου».

Στο παρα πέντε

Στο μεταξύ, στο παρά πέντε αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα πρόληψης κατά της νέας γρίπης για το μαθητικό πληθυσμό, δεδομένου πως σε περίπου τρεις εβδομάδες θα χτυπήσει το κουδούνι.

Ειδικότερα, σήμερα είχε προγραμματιστεί συνάντηση των αρμοδίων στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν τα σχολεία όπως έχει εισηγηθεί η εθνική επιτροπή για την πανδημία γρίπης ή εάν θα μετατεθεί για αργότερα η έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οι θέσεις των ειδικών στο συγκεκριμένο θέμα διίστανται: μερικοί υποστηρίζουν πως το προσωρινό κλείσιμο των σχολείων πιθανόν να συμβάλει σημαντικά στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα, ενώ άλλοι επιμένουν πως αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό έχουν δείξει πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει αποφέρει τα πολυπόθητα αποτελέσματα. Παράλληλα, όμως, αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί και η απόφαση της εθνικής επιτροπής να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη παιδιά και έφηβοι, με χαρακτηριστικότερη τη δήλωση του καθηγητή Παιδιατρικής και προέδρου της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλου, που υποστήριξε ότι «τα παιδιά είναι τα πρώτα που θα πρέπει να εμβολιαστούν».

«Πρώτα τα παιδιά»

Ο κ. Κωνσταντόπουλος είχε κάνει γραπτή εισήγηση στην Ολομέλεια της Επιτροπής για την Πανδημία της Γρίπης και η θέση του ήταν ξεκάθαρη: «Θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα ο περίγυρος των παιδιών που είναι έως 6 μηνών, ακολούθως όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 18 ετών που είναι υψηλού κινδύνου και μετά όλα τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας».

Από τον ίδιο, σε συνεργασία με ακόμη δύο συναδέλφους του, είχε ζητηθεί και η εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων.