Η μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ και το χάος με «Σωτηρία» και Δαφνί-Θριάσιο

«Ακόμη δεν έχει γίνει τίποτε»! Η μαρτυρία που αφορά τη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο «Σωτηρία» και ανήκει στον Νίκο Βασιλόπουλο, διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ιδρύματος, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας ότι η μονάδα θα έχει φύγει από την οδό Σοφοκλέους έως τις 20 Αυγούστου. Τρέχοντος έτους…

 Η ίδρυση μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη συγκεκριμένη περιοχή του ιστορικού κέντρου μετά το 2004 δέχθηκε σφοδρή κριτική με τη λογική ότι συνέβαλε στη δημιουργία «πιάτσας» διακίνησης ναρκωτικών καθώς μέσα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα συνωστίζονται καθημερινά χιλιάδες άστεγοι (Κέντρο Σίτισης Αστέγων), μη νόμιμοι μετανάστες και τοξικοεξαρτημένοι. Κριτική δέχθηκε και ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης καθώς προηγουμένως ήταν υπουργός Υγείας. Μετά τις κινητοποιήσεις κατοίκων και επαγγελματιών πριν από το καλοκαίρι, κρατικοί αρμόδιοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι η μονάδα του ΟΚΑΝΑ θα απομακρυνθεί. Στους ξενοδόχους μάλιστα δόθηκε και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας, η 20ή Αυγούστου: «Η Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου και τη σύμφωνη γνώμη και αρωγή του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη, το κέντρο του ΟΚΑΝΑ επί της οδού Σοφοκλέους 48 κλείνει οριστικά και μεταφέρεται στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου “Σωτηρία”.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που μας κοινοποιήθηκε από το γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Α. Καλογερόπουλου, η διαδικασία της μετεγκατάστασης θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου 2009».

Και μετά το χάος:

Αναμορφωτήριο θηλέων

Στο «Σωτηρία» δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία. Μέσα στον χώρο υπήρχε παλαιό κτίριο που λειτουργούσε κάποτε ως Αναμορφωτήριο Θηλέων. Το κτίριο γκρεμίστηκε προσφάτως αν και υπήρχαν απόψεις να κηρυχθεί διατηρητέο ενώ είχε εξαγγελθεί ότι η κατασκευαστική εταιρεία «Μπ. Βωβός» θα έχτιζε δωρεάν για χάρη του ΟΚΑΝΑ. Το σχέδιο της χορηγίας μοιάζει «παγωμένο» ειδικά μετά τις εξελίξεις με τα έργα στον Βοτανικό πλάι στο γήπεδο του ΠΑΟ όπου η ίδια εταιρεία θέλει να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο.

Προσφάτως όμως εκδηλώθηκαν αντιδράσεις και από πλευράς Δήμου Παπάγου για την εγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στη «Σωτηρία».

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, στις 27 Ιουλίου 2009, έγινε μακρά συζήτηση επί ενστάσεων για χωροθέτηση του ΟΚΑΝΑ και ο δήμαρχος Παπάγου κ. Ξύδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αντί να γίνει το κέντρο απεξάρτησης σε αυτά τα 14 στρέμματα που παραχώρησε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, εμείς σας προτείνουμε να πάει σε 15 στρέμματα που ο Δήμος Παπάγου σάς προσφέρει, στην οδό Κατεχάκη εκεί όπου ήταν οι εγκαταστάσεις της Αλφα Μπετόν όταν φτιαχνόταν το Μετρό(…) Είναι χρήσιμο να γίνει ένα κέντρο απεξάρτησης, όμως στο σωστό μέρος, όχι δίπλα στα σχολεία, όχι δίπλα στις αθλητικές εγκαταστάσεις, όχι εκεί όπου μαζεύεται η νεολαία μας. Και, βεβαίως, δεν είναι η νεολαία του Δήμου Αθηναίων διότι τα σπίτια του Δήμου Αθηναίων απέχουν εκατοντάδες μέτρα από αυτό τον χώρο.

Δυστυχώς, τα σπίτια του Δήμου Παπάγου είναι δίπλα»… Τελικώς, οι αντιπροτάσεις του Δήμου Παπάγου δεν εισακούστηκαν, ενώ απορρίφθηκαν και οι ενστάσεις που είχαν υποβληθεί, όμως κτίριο δεν υπάρχει και το πιθανότερο είναι οι υπηρεσίες να εγκατασταθούν στην είσοδο του «Σωτηρία».

Συνωστισμός ροών

Για την ανάμιξη ασθενών-συγγενών του νοσοκομείου με τους θεραπευόμενους του ΟΚΑΝΑ που θα μπαίνουν από την ίδια είσοδο έγινε εκτεταμένη συζήτηση. Υπήρξε μάλιστα επισήμανση από τον δημοτικό σύμβουλο Μ. Γιομπαζολιά που ανέφερε ότι «επειδή δεν θα υπάρχει δυνατότητα να μπουν από πάνω», «θα πρέπει να υπάρξει μια δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών που θα απεξαρτώνται χωρίς να χρειάζεται να ανακατεύονται με όλη την κοινωνία της Σωτηρίας». Σε απάντηση, ο δήμαρχος Ν. Κακλαμάνης εξήγησε τα δεδομένα των προγραμμάτων απεξάρτησης λέγοντας ότι αξίζει τον κόπο έστω και αν σωθεί το 5% των νέων που θα περνούν από το κέντρο.

Διαμαρτυρίες

Στο μεταξύ και με δεδομένη την έλλειψη προετοιμασίας στο «Σωτηρία», το υπουργείο Υγείας αναζητεί χώρο για μεταφορά μονάδων του ΟΚΑΝΑ στο Δαφνί και το Θριάσιο. Την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών (Δαφνί) πραγματοποίησαν αλλεπάλληλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην αιφνιαδιαστική απόφαση του υπουργείου Υγείας που έστειλε άρον άρον μηχανήματα για να κατασκευάσουν οικίσκο 720 τ.μ. Η θεραπευτική ομάδα του 18ΑΝΩ, η οποία από εικοσιπενταετίας πραγματοποιεί θεραπεία απεξάρτησης χωρίς υποκατάστατα, ανέφερε σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ότι «βάσει των αρχών της επιστήμης, δεν επιτρέπεται να έρχεται σε επαφή με πληθυσμό εν ενεργεία εξαρτημένων ατόμων -όπως είναι οι “χορηγούμενοι” σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ- ο πολύ ευάλωτος πληθυσμός των ψυχασθενών που νοσηλεύονται στο ψυχιατρείο, γιατί η έκθεσή του σε πιθανή χρήση ουσιών δημιουργεί κινδύνους για τη ζωή του, λόγω των ψυχοφαρμάκων που παίρνουν ως αγωγή».

Επισήμαναν ακόμη ότι «δεοντολογικά δεν επιτρέπεται η αντιμετώπιση των ενταγμένων σε προγράμματα υποκατάστασης συνανθρώπων μας με τέτοια έλλειψη σεβασμού στο πρόβλημά τους σαν να είναι “σκουπίδια” που πρέπει να κρύψουν σε μια αποθήκη -την από παλιά γνωστή αποθήκη ψυχών του Δαφνιού- για να μη λερώνουν την Αθήνα