Η μεθαδόνη δε θεραπεύει από μόνη της

Η θεραπεία των χρηστών δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς και μόνο με τη χορήγηση μεθαδόνης αλλά σε συνδυασμό με την παροχή κοινωνικού περιεχομένου υπηρεσιών, τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με αφορμή τις προτάσεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλη Φλωρίδη.

Την περασμένη Δευτέρα σε σύσκεψη που συμμετείχαν επιστήμονες και φορείς – μεταξύ των οποίων και ο ΟΚΑΝΑ – ο Β. Φλωρίδης διατύπωσε την άποψη της συνταγογράφησης μεθαδόνης από ιδιώτες γιατρούς ως μέτρο για την αντιμετώπιση της λίστας αναμονής στα προγράμματα υποκαταστάτων. Ο ΟΚΑΝΑ αφού σημειώνει «το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε ο ημερήσιος Τύπος και τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τις προτάσεις του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης» επισημαίνει: Εξ αρχής ξεκαθαρίζουμε ότι η άποψη αυτή δεν αντανακλά τις θέσεις του ΟΚΑΝΑ, και σε καμία περίπτωση δεν προήλθε ως συμπέρασμα σύσκεψης στην οποία συμμετείχε εκπρόσωπος του Οργανισμού, όπως λανθασμένα μεταδόθηκε από κάποια ΜΜΕ. Επισημαίνουμε ότι πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους, ότι η μεθαδόνη δεν είναι “φάρμακο”, αλλά υποκατάστατο της ναρκωτικής ουσίας “ηρωίνη”».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η θεραπεία των χρηστών λοιπόν, δεν μπορεί να επιτευχθεί απλώς και μόνο με τη χορήγηση του συγκεκριμένου υποκατάστατου (της μεθαδόνης), αλλά σε συνδυασμό με την παροχή ψυχιατρικών, ψυχολογικών, ιατρικών και κοινωνικού περιεχομένου υπηρεσιών».

Θυμίζουμε ότι προχτές εξέδωσε ανακοίνωση και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, και με την οποία εξέφραζε την αντίθεσή του στη συνταγογράφηση μεθαδόνης από ιδιώτες γιατρούς.