Η νέα γρίπη επελαύνει

 

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ |

Νέοι και υγιείς είναι τα θύματα της πανδημικής γρίπης, σε αντίθεση με την εποχική η οποία πλήττει ως επί το πλείστον ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, χρονίως πάσχοντες και βρέφη. Από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα ως και το απόγευμα της Παρασκευής 44 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, εκ των οποίων οι έξι ήταν- κατά τα άλλα- υγιείς. Οι υπόλοιποι, αναμεσά τους ένα κοριτσάκι 6 ετών, αντιμετώπιζαν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η νεότερη εκ των έξι υγειών ήταν μια κοπέλα ηλικίας 19 ετών. Οι άλλοι πέντε που έχασαν τη μάχη με τον θάνατο ενώ νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν ένας 29χρονος Γάλλος, μια 40χρονη, μια 47χρονη και ένας άνδρας ηλικίας 56 ετών. Τελευταία υπέκυψε τα ξημερώματα της Παρασκευής μία 39χρονη σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού που νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Ουδείς εξ αυτών έπασχε από άλλο σοβαρό νόσημα.

Αυτή είναι μία από τις διαφορές μεταξύ της νέας και της εποχικής γρίπης, που γνωρίζαμε ως τώρα, καθώς και ότι η φετινή πλήττει περισσότερο κόσμο. «Περισσότεροι άνθρωποιέχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Αρα έχουμε περισσότερεςεισαγωγές στο Νοσοκομείοκαιμεγαλύτερο αριθμό θανάτων»δηλώνει προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κ. Γ. Σαρόγλου. Αν αυτή η εκτίμηση για τα κρούσματα και τους θανάτους επιβεβαιωθεί τους επόμενους μήνες τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη, δεδομένου ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του χειμώνα. Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα της νόσου, στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι πέρυσι καταγράφηκαν 15 περιστατικά εποχικής γρίπης ανά 1.000 επισκέψεις σε γιατρούς. Φέτος η αναλογία είναι- μέχρι στιγμής- 90 κρούσματα νέας γρίπης για 1.000 επισκέψεις.

Η νέα γρίπη ήρθε νωρίς

Μία ακόμη διαφορά της νέας από την εποχική γρίπη είναι ότι η πρώτη ήρθε νωρίτερα. «Το πανδημικό κύμα ήταν εκτός εποχής. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμετέτοια αύξηση κρουσμάτων τόσονωρίς. Συνήθωςκαταγράφονταν τα κρούσματα γρίπης μετά τον Ιανουάριο»προσθέτει ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ. Τσιόδρας.

Πάντως, ως πέρυσι τα κρούσματα της γρίπης δεν παρακολουθούνταν στενά. Ανθρωποι με προϋπάρχοντα νοσήματα που πέθαιναν, για παράδειγμα, από πνευμονία δεν ελέγχονταν και δεν καταγράφονταν ως κρούσματα της εποχικής γρίπης. Ετσι, οι ειδικοί επιστήμονες δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον αριθμό των θανάτων τις προηγούμενες χρονιές, πέρα από τη γενική θεωρητική αναφορά ότι κάθε χρόνο εξαιτίας επιπλοκών από την εποχική γρίπη χάνονται περισσότεροι από 300 άνθρωποι στην Ελλάδα- με βάση αναγωγή των θανάτων στις ΗΠΑ-, αριθμός δηλαδή ανάλογος με αυτούς των άλλων ανεπτυγμένων χωρών.

Αυτό που γνωρίζουν όμως είναι ότι οι περισσότεροι από όσους έχαναν τη ζωή τους από εποχική γρίπη ήταν ηλικιωμένοι και χρονίως πάσχοντες.

Προσβάλλει παιδιά και νέους

«Ηνέα γρίπη προσβάλλει παιδιά και νέους σε μεγαλύτερο βαθμό από την εποχική» τονίζει ο καθηγητής Επιδημιολογίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) κ. Τ. Παναγιωτόπουλος. Ωστόσο σημειώνει ότι «γίνεταιπολλή συζήτηση για την προσβολήαπό τη νόσο ατόμων με χρόνιανοσήματα. Πρέπει να γίνει σαφές», προσθέτει, «ότι τα άτομα με χρόνια προβλήματα διατρέχουν μεγαλύτεροκίνδυνο από τους υπολοίπους,χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι όποιος έχει καρδιοπάθεια ή καρκίνοθα αρρωστήσει απαραιτήτως σοβαρά. Το 25% των ατόμων που νοσούν σοβαρά ή πεθαίνουν δεν έχουν υποκείμενο νόσημα».

Oλόγος για τον οποίο η νέα γρίπη πλήττει περισσότερο παιδιά και νέους συνεχίζει να απασχολεί τους ειδικούς επιστήμονες. Η εξήγηση που έχει δώσει ο κ. Σαρόγλου είναι ότι «σε ορισμένα άτομα η φλεγμονή προχωρείταχύτατα από τον φάρυγγα στον πνεύμονα προκαλώντας βαριά πνευμονία.Οπνεύμονας αντιδρά στον ιό με μια ιδιαίτερη ευαισθησία και αυτόείναι που μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστική ανεπάρκεια, ακόμη και στον θάνατο».

Τα Χριστούγεννα η κορύφωση

ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑεβδομάδα το πανδημικό κύμα εμφάνισε στην Ελλάδαπτωτική τάση. Από την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησηςτου ΚΕΕΛΠΝΟ προκύπτει ότι παρατηρείται μικρή μείωσητων επισκέψεων σε γιατρούς. Ωστόσο, οι ειδικοί επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί και επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση κορύφωσης του κύματος της νέας γρίπης. «Την τελευταίαεβδομάδα είχαμε σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα της επιδημίας και ενδεχομένως μικρή κάμψη, αλλά αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί τις επόμενες εβδομάδες» τονίζει ο κ. Παναγιωτόπουλος.Ο καθηγητής επισημαίνει ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση συνεχίζει να έχει μεγάλη σημασία ο εμβολιασμός, διότιένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει ανοσία.

Η έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνει ότι την τελευταία εβδομάδα περιορίστηκαν οι ασθενείς με συμπτώματα γρίπης που απευθύνθηκανσε γιατρούς. Στις 1.000 επισκέψεις μόνο οι 60 ασθενείς είχανσυμπτώματα γρίπης (η αναλογία την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 90 προς 1.000). Ωστόσο, καταγράφηκε μικρή αύξηση των απουσιών στα σχολεία. Το 15% των μαθητών απουσίαζε από τα μαθήματά του με συμπτώματα γρίπης (12% έλειπε την προηγούμενηεβδομάδα). Ως τα τέλη Νοεμβρίου οι περισσότερες απουσίες καταγράφονταν στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστόαφορά την Αττική, από όπου προέρχονται περισσότερα από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης.