Η νέα Γρίπη και η δημόσια περίθαλψη στο Ρέθυμνο

 

 

Η νέα Γρίπη Α( Η1Ν1)  αποκτά πλέον διεθνώς χαρακτηριστικά πανδημίας.  Αν αναλογιστεί κανείς ότι , σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του Υπουργείου Υγείας  αναμένεται στους επόμενους μήνες να προσβληθεί από τον ιό το 1/3 ή  ίσως και το 50% του πληθυσμού,   μπορεί πολύ εύκολα να γίνει κατανοητή η  τεράστια επιβάρυνση των υγειονομικών υπηρεσιών όλης της χώρας.  Με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στα αστικά κέντρα  το οποίο θα έπρεπε να αναλάβει το κύριο βάρος της αντιμετώπισης των κρουσμάτων ,   όλος ο φόρτος θα μετατεθεί στα Τμήματα Επειγόντων ( παθολογικών – παιδιατρικών  ) Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων.

Παρά την ήπια συμπτωματολογία της νόσου και παρά το ότι αναθεωρούνται συνεχώς οι αρχικές αυστηρές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ) και του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της χώρας μας ( ΚΕΕΛΠΝΟ) , η επερχόμενη ευρεία διασπορά της νέας γρίπης στην κοινότητα  γεννά σοβαρά ερωτηματικά για την ετοιμότητα  των μηχανισμών του ΕΣΥ και της  Δημόσιας Υγείας γενικότερα , αλλά και για την επάρκεια των υπηρεσιών υγείας του νομού μας ειδικότερα.

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει ο οποιοσδήποτε ότι με τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας   του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και του ΙΚΑ δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις της πανδημίας.  

Το Νοσοκομείο , με τις υποδομές που διαθέτει και με τη στελέχωση κρίσιμων τμημάτων όπως το ΤΕΠ, η Παθολογική και η Παιδιατρική Κλινική, δυσκολεύεται να διεκπεραιώσει  την καθημερινή ρουτίνα, πόσο μάλλον να ανταπεξέλθει με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα στην αυξημένη προσέλευση ασθενών που θα προκαλέσει  η εξάπλωση της γρίπης.  Ακόμα και αν κυκλοφορήσει σύντομα το ειδικό εμβόλιο κατά του ιού, η καθολική σχεδόν κάλυψη του πληθυσμού  θα απαιτήσει ανθρώπινο δυναμικό στις μονάδες υγείας που σήμερα είναι ανύπαρκτο.  Η προοπτική λοιπόν της πανδημίας  αναδεικνύει με δραματικό τρόπο την ανάγκη σοβαρών παρεμβάσεων για την στήριξη και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό μας.

Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε άλλο την χρόνια εγκατάλειψη του Νοσοκομείου, των ΚΥ και του ΙΚΑ που έχουν οδηγήσει το  Ρέθυμνο στην τελευταία θέση της Περιφέρειας από άποψη υγειονομικών υπηρεσιών.  Η ευθύνη  διαχρονικά των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας για την γενικότερη απαξίωση του ΕΣΥ αλλά και για την απαράδεκτη κατάσταση του  Νομού μας είναι δεδομένη.  Μερίδιο ευθύνης όμως έχουν και οι παράγοντες της τοπικής εξουσίας  που δεν ανέδειξαν τόσα χρόνια τα θέματα της Υγείας ως πολιτική  προτεραιότητα για το Ρέθυμνο και δεν ενεργοποιήθηκαν όσο χρειαζόταν για την προώθηση των αναγκαίων λύσεων.

Σήμερα, ιδιαίτερα λόγω της επερχόμενης πανδημίας,  είναι επείγουσα ανάγκη :

  1. Na ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει άμεσα το κτίριο της επέκτασης , για να αποκτήσουμε  επιτέλους ένα αξιοπρεπές  και όχι τριτοκοσμικό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών .
  2. Να εγκριθεί ο νέος Οργανισμός του Νοσοκομείου.
  3. Να προχωρήσουν άμεσα οι κρίσεις για τις ιατρικές θέσεις που εκκρεμούν  . Να προωθηθεί γρήγορα η διαδικασία προκήρυξης- αξιολόγησης-διορισμού για τις νέες θέσεις γιατρών που έχουν ζητηθεί ως «άμεσης ανάγκης».
  4. Να καλυφθούν όλα τα κενά σε  νοσηλευτικό – παραϊατρικό- τεχνικό  προσωπικό.  Να σταματήσει η εργασιακή αθλιότητα των stage και η  «ομηρεία» των ολιγόμηνων συμβάσεων.
  5. Να στελεχωθεί πλήρως η υγειονομική υπηρεσία του ΙΚΑ  για να καλύπτει με επάρκεια τις αυξημένες ανάγκες των ασφαλισμένων του , ειδικά μετά την προσθήκη και των ασφαλισμένων  του ΤΑΞΥ .
  6. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις

Η απαίτηση των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγείας αλλά και όλων των πολιτών για ποιοτική, δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, για ένα  σύγχρονο Νοσοκομείο που θα προσφέρει  αναβαθμισμένες υπηρεσίες σε όλους τους κατοίκους, τους μετανάστες αλλά και τους επισκέπτες του τόπου μας είναι αδιαπραγμάτευτη.  

 

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ