Η νευρική ανορεξία χτυπά και τους μαθητές δημοτικού

Ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς το γεγονός ότι παιδιά παρουσιάζουν νευρική ανορεξία

ΟΛΟΕΝΑ και περισσότερα Ελληνόπουλα αρνούνται όχι μόνο να φάνε αλλά κάποια από αυτά ακόμη και να πιουν νερό. Όπως προκύπτει από πρόσφατη μελέτη, η νευρική ανορεξία χτυπά πλέον ακόμη και μαθητές δημοτικού, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς.
Είναι ενδεικτικό πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, 70 έφηβοι ζήτησαν βοήθεια από τους γιατρούς της Μονάδας Εφηβικής Υγείας που λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού». Από αυτούς οι τέσσερις στους δέκα υπέφεραν από νευρογενή ανορεξία, το 12% από νευρογενή βουλιμία και το 48% από άτυπες διατροφικές διαταραχές.
Όπως μάλιστα διαπιστώνουν οι ειδικοί, τα προβλήματα των παιδιών που παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές δεν σταματούνε εδώ: σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το 42% των παιδιών είχε αγχώδη διαταραχή και το 20% καταθλιπτικό συναίσθημα. Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι σαφές εάν η κακή ψυχολογία προκαλεί στους εφήβους ανορεξία ή το αντίστροφο. Στην ερώτηση, ποιοι είναι οι λόγοι που οδηγούν ακόμη και μικρά παιδιά στην ανορεξία ή τη βουλιμία, οι ειδικοί παραδέχονται πως δεν είναι απολύτως βέβαιοι. Παρ΄ όλα αυτά, από τη μελέτη περιπτώσεων ανορεξίας προκύπτει πως η συγκεκριμένη νόσος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα αλλά και τα οικογενειακά προβλήματα. Τα παραπάνω δεδομένα αναμένεται να απασχολήσουν τους παιδιάτρους στο πλαίσιο του 46ου Πανελλήνιου Παιδιατρικού Συνεδρίου που αρχίζει την Παρασκευή στην Κέρκυρα.