Η ΟΕΝΓΕ για τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2012

div style=”border-right: medium none; padding-right: 0cm; border-top: medium none; padding-left: 0cm; background: #ffcc99; padding-bottom: 1pt; border-left: medium none; padding-top: 0cm; border-bottom: windowtext 1pt solid”>

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece
Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2011
 
ΔΗΛΩΣΗ
Για τον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2012
 
Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναγνωρίζει αύξηση κατά 30% της προσέλευσης των πολιτών στο ΕΣΥ. Έπρεπε συνεπώς στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό του 2012 να καταγράφεται ανάλογη αύξηση της χρηματοδότησης σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.
Κι όμως. Το συνολικό ποσό του τακτικού προϋπολογισμού για το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι μειωμένο σε σχέση με το 2011 κατά 6,5%.
Δεν είναι όμως μόνον οι μειωμένες επιχορηγήσεις των Νοσοκομείων. Είναι και η αδυναμία των ασφαλιστικών φορέων να καταβάλουν τα νοσήλια, δεδομένης της δραματικής περικοπής χρηματοδότησης που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Συγκεκριμένα, στα τρία από τα τέσσερα ταμεία που αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ η χρηματοδότηση σε σχέση με το 2011 θα είναι μειωμένη κατά 41,6% στο ΙΚΑ, κατά 23,5% στον ΟΓΑ και κατά 10,6% στον ΟΑΕΕ, τη στιγμή που οι δαπάνες για νοσηλεία θα αυξηθούν κατακόρυφα λόγω της εφαρμογής των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων.
Ταυτόχρονα οι αμοιβές των νοσοκομειακών γιατρών που έχουν υποστεί τεράστια μείωση θα δεχτούν νέο πλήγμα, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές φαίνεται ότι χάνονται σε πίθο των Δαναΐδων.
Συνεπώς ο τίτλος «κοινωνικός προϋπολογισμός» μόνον ως πρόκληση και εμπαιγμός μπορεί να εκληφθεί, αφού συνθλίβει κάθε έννοια παροχής δημόσιων, δωρεάν και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους πολίτες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα αντιταχθούν σθεναρά στους ολέθριους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Παπαδήμου και από κοινού με πολίτες, κινήματα και συλλογικότητες θα επιδιώξουν ανατροπή αυτής της θανατηφόρου πολιτικής, από όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν ασκείται.
 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΡΝΑΒΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΕΝΓΕ