Η οικονομία θα… νοσήσει πολύ βαριά

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα είναι οι έμμεσες και άμεσες οικονομικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία από ενδεχόμενη πανδημία γρίπης.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην περίπτωση που νοσήσει τον ερχόμενο χειμώνα το 40% του πληθυσμού της χώρας μας από τη νέα γρίπη θα επιβαρυνθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με 125 εκατομμύρια ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νοσηλευόμενων ασθενών, ενώ θα δαπανηθούν περί τα 75 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα και χρήση πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Οπως είπε στην «Κ» ο υπεύθυνος της μελέτης, καθηγητής Οργάνωσης και Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ κ. Νίκος Μανιαδάκης, το μεγαλύτερο βάρος στην οικονομία θα προκύψει από την απουσία από την εργασία λόγω νόσησης και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια παραγωγικότητας για την οικονομία της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, η οικονομική αυτή επιβάρυνση μπορεί να αποτραπεί με τον πλήρη εμβολιασμό του πληθυσμού, τη σωστή οργάνωση των υπηρεσιών υγείας και την ενημέρωση του κοινού για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης.

Ενταση της κρίσης

Απελπισμένοι, ωστόσο, φαίνεται να είναι οι ανά τον κόσμο οικονομολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας να κατακρημνίζει την οικονομία. Ειδικότερα, στη Βρετανία οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η πανδημία νέας γρίπης θα εντείνει την οικονομική κρίση και θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο το όραμα της οικονομικής ανάκαμψης.

Η εξάπλωση της πανδημίας πιθανώς να προκαλέσει τη συρρίκνωση της οικονομίας ακόμη και κατά 7,5% και ταυτόχρονα να μην επιτρέψει οικονομική ανάκαμψη τον επόμενο χρόνο.

«Το πιο ανησυχητικό της πανδημίας νέας γρίπης, όπως τουλάχιστον την βλέπουμε να διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή, είναι τελικά ότι ο πιο μεγάλος ασθενής είναι η οικονομία. Σε περίπτωση, παραδείγματος χάριν, που προσβληθεί από το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης το 50% των Βρετανών, η παραγωγή θα περιορισθεί τουλάχιστον κατά 3% τον ερχόμενο χρόνο», λένε οι ειδικοί.

Επίσης, μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποδεικνύει ότι η παγκόσμια οικονομική κοινότητα για μία ακόμα φορά θα «στενάξει» οικονομικά εξαιτίας ενός παθογόνου οργανισμού. Πριν από μερικά χρόνια ο ιός της άτυπης πνευμονίας, το SARS, προκάλεσε χάος στις ασιατικές οικονομίες. Ομως η διάρκειά του ήταν μικρή και οι οικονομίες ανέκαμψαν με σχετική ταχύτητα. Αυτή τη φορά –υποστηρίζουν οι ερευνητές– κάτι τέτοιο δεν είναι είναι πιθανό, κυρίως επειδή εκατομμύρια εργαζομένων θα αναγκαστούν να παραμείνουν κατ’ οίκον και «ο φόβος της ασθένειας» θα πλήξει τον τουρισμό και θα μειώσει τις καταναλωτικές δαπάνες.