Η Παναγιώταινα

Επί μήνες η ΝΔ υπόσχονταν πως εάν σχηματίσει κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Ως γνωστόν, τα κενά που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 35.000 (6500 γιατροί + 25.000 νοσηλευτές+ 5.000 διοικητικό και λοιπό προσωπικό). Εντούτοις μεταξύ των εργαζομένων στην υγεία επικρατούσε το γνωστό γνωμικό για την Παναγιώταινα.

Όμως τις τελευταίες εβδομάδες άρχισαν να προκαλούνται αμφιβολίες εξαιτίας των δηλώσεων Σκυλακάκη και Σκέρτσου, μέχρι που προέκυψαν οι δηλώσεις του ίδιου του Μητσοτάκη, που ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να γίνει καμία νέα πρόσληψη στο ΕΣΥ, παρά μόνο αναπληρώσεις όσων συνταξιοδοτούνται.

Ο κ. Μητσοτάκης το ομολόγησε πολύ καθαρά στον ΑΝΤ1, όπου ρωτήθηκε για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο οι δέκα χιλιάδες προσλήψεις στο ΕΣΥ που έχει υποσχεθεί και απάντησε:

«Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα συμπεριλαμβάνεται μία βασική υπόθεση: μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση. Άρα, όσες συνταξιοδοτήσεις έχουμε άλλες τόσες νέες προσλήψεις έχουμε. Προφανώς αυτός είναι και ο κανόνας τον οποίον ακολουθούμε όλα τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν είναι μία πρόσθετη δαπάνη η οποία πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο. Διότι συμπεριλαμβάνεται στη δαπάνη της μισθοδοσίας η οποία αναπροσαρμόζεται χρόνο με χρόνο».

Ας δούμε όμως εάν όντως «αυτός είναι ο κανόνας», όπως ισχυρίζεται ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εφαρμογή «ΑΠΟΓΡΑΦΗ»  (https://www.apografi.gov.gr/) η Ν.Δ τον Ιούνιο του 2019 παρέλαβε 79.177 μόνιμους υπαλλήλους στην υγεία, ενώ τον Απρίλιο του 2023 παρέδωσε 72.198 μόνιμους υπαλλήλους.

Δηλαδή 6.979 λιγότερους μόνιμους υπαλλήλους!

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Αυτόν τον «κανόνα» θα εφαρμόσουν και την ερχόμενη τετραετία και θα οδηγήσουν σε πλήρη αποψίλωση και κατάρρευση το ΕΣΥ.

Συνεπώς, ας μην αρχίσουν λίγους μήνες μετά τις εκλογές οι δικαιολογίες του «δε γνώριζα» και οι λεονταρισμοί «να μου κοπεί το χέρι».

Η ψήφος στην κάλπη της 25ης Ιουνίου θα καθορίσει τις ζωές μας την επόμενη τετραετία και δεν επιδέχεται ούτε ελαφρότητες, ούτε ανόητους αυτοχειριασμούς..