Σε ένα κοινό μέτωπο διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ενώνονται οι φορείς του νομού, συστήνοντας μια διευρυμένη επιτροπή που θα επιδιώξει να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου υγείας και να απαιτήσει απαντήσεις και δεσμεύσεις για στελέχωση του Ιδρύματος με προσωπικό και αναβάθμιση των υπηρεσιών.
Σε δεύτερο επίπεδο και εφόσον τα αιτήματα δεν ικανοποιηθούν, οι φορείς θα προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με τη διοργάνωση συλλαλητηρίων.
Πυρήνας της πρωτοβουλίας είναι η επιτροπή που είχε συσταθεί για την προώθηση δημιουργίας νέου νοσοκομείου, στην οποία θα συμμετέχει τώρα και το σωματείο ΑμεΑ και το Εργατικό Κέντρο.
Αυτό αποφασίσθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης για την κατάσταση της δημόσιας περίθαλψης στο νομό, που έγινε στο «Σπίτι του Πολιτισμού», με αφορμή και την έξαρση του ιού της νέας γρίπης που έχει «χτυπήσει» πλέον και το Ρέθυμνο.
Εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων δήλωσαν το παρών στη συνάντηση συζητώντας, με κοινή συνισταμένη τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν για να αλλάξει η τραγική κατάσταση που παρουσιάζει το ίδρυμα τόσο από άποψη στελέχωσης όσο και υποδομών, που λόγω και της έξαρσης του ιού της νέας γρίπης αναδεικνύονται.
Ελλιπές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις κλινικές, σοβαρές ελλείψεις ακόμη και στη μονάδα εντατικής θεραπείας που εξυπηρετεί και του διπλανούς νομούς όταν χρειάζεται, απαράδεκτες κτηριακές εγκαταστάσεις, τεράστια χρέη, είναι τα βασικά και χρόνια προβλήματα του Ιδρύματος.
“Στη χειρότερη μοίρα το Ρέθυμνο σε επίπεδο Κρήτης”
«Είμαστε στη χειρότερη μοίρα από όλους τους νομούς της Κρήτης.
Είμαστε ο μόνος νομός που δεν έχει καινούριο νοσοκομείο, όλοι οι άλλοι έχουν ένα τουλάχιστον σύγχρονο νοσοκομείο και σε όλους τους δείκτες ανά χίλιους κατοίκους – γιατρών, νοσηλευτών και κλινών – είμαστε τελευταίοι. Η ελλειμματικότητα είναι τραγική και το νοσοκομείο παραπαίει», υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ, Ανδρέας Ξανθός.Η απαξίωση του ΕΣΥ είναι διαχρονική, συμπληρώνει ο ίδιος επιρρίπτοντας ευθύνες στις τοπικές αρχές κατηγορώντας τις για έλλειμμα πολιτικής διεκδίκησης.
«Από τα μέσα του 1990 υπάρχει ραγδαία αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας 13% ετησίως η οποία έχει επιδεινωθεί. Στο Ρέθυμνο έχουμε έντονη ελλειμματικότητα όχι γιατί συνθλιβόμαστε ανάμεσα στους όμορους νομούς, όπως ακούγεται συχνά, αλλά γιατί υπάρχει σοβαρό έλλειμμα πολιτικής διεκδίκησης από τις τοπικές αρχές και της κοινωνίας.
Η υγεία δεν αποτέλεσε ποτέ πρώτη προτεραιότητα για το Ρέθυμνο γιατί προφανώς το πελατειακό πολιτικό σύστημα στον τόπο μας πίστευε ότι υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Το νοσοκομείο εγκαταλείφθηκε και φτάσαμε σε αυτό το τραγελαφικό σημείο. Ακόμη και η λύση της επέκτασης ήταν λάθος, γιατί αποδείχτηκε δύσκολη με τη ροή χρηματοδοτήσεων και εγκλωβιστήκαμε σε μια λύση που είχε περιορισμένο ορίζοντα ζωής».
Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στο ότι το Νοσοκομείο ουσιαστικά είναι ακέφαλο αφού ο κ. Ακουμιανάκης δεν έχει αποδεχτεί το διορισμό του, είπε χαρακτηριστικά πως το ίδρυμα διοικείται «από τον αυτόματο πιλότο που είναι το φιλότιμο των εργαζομένων που κάτω από αντίξοες συνθήκες πασχίζουν για να μπορέσουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους».
Με προσωπικό ασφαλείας και ακόμη και κάτω από ομαλές συνθήκες
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Αντώνης Φουρναράκης, τόνισε πως ενόψει της νέας γρίπης είναι οφθαλμοφανές ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες.
«Πάντα γίνεται προσπάθεια για να λειτουργεί το Νοσοκομείο με ασφάλεια. Φοβόμαστε όμως ότι αν υπάρξουν μερικά ακόμη περιστατικά, ίσως χρειαστεί κάποια τμήματα να αναστείλουν τη λειτουργία τους. Δυστυχώς λειτουργούμε και κάτω από ομαλές συνθήκες με προσωπικό ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.
Τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας των γιατρών σε συνθήκες τριτοκοσμικές, όπως τις χαρακτήρισε, περιέγραψε ο γραμματέας του Συλλόγου Ειδικευόμενων, Φοίβος Κακαβίτσας, τονίζοντας πως θα πρέπει η κοινωνία να κινητοποιηθεί όπως έγινε πριν δυο χρόνια με το κλείσιμο της παιδιατρικής κλινικής.
Ερωτηθείς σχετικά με το πώς εξηγείται το Νοσοκομείο Ρεθύμνου να έχει τόσα κρούσματα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη στιγμή που η εικόνα στην υπόλοιπη χώρα δεν είναι ανάλογη, υπογράμμισε ότι αυτό δεν είναι τυχαίο. «Τα προβλήματα –είπε – είναι τόσο μεγάλα που ήταν φυσιολογικό να συμβεί κάτι τέτοιο. Από αυτήν την εκδήλωση θέλουμε να έρθουν οι πολίτες δίπλα μας, γιατί τα προβλήματα διαφορετικά δεν πρόκειται να λυθούν. Είναι γεγονός ότι τόσο καιρό, οι αρχές του τόπου, όλοι όσοι ασκούν την εξουσία, έχουν αφήσει το νοσοκομείο να παραπαίει».
Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Λαμπίρης ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις ερωτήσεις που έχει καταθέσει προς τον υπουργό υγείας αλλά και σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο και γενικότερα το ΕΣΥ, ο νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Γιώργος Στεφανάκης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της νομαρχίας, Κωστής Μαθιουδάκης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώργος Νικολιδάκης, ο γραμματέας και μέλη της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που κατέθεσαν την εμπειρία τους από την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο.
Σήμερα το εθνικό σχέδιο δράσης
Οι κατευθυντήριες γραμμές στους δήμους και τις νομαρχίες πρόκειται να δοθούν από το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας, το οποίο θα παραδώσει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος την Παρασκευή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Ως προς το μείζον ζήτημα με τις σοβαρές ελλείψεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα προστεθούν περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ και θα προστεθούν και άλλα κέντρα πιστοποίησης εκτός των δύο που λειτουργούν, το Ινστιτούτο Παστέρ και αυτό της Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός δεν έδωσε διευκρινίσεις, αλλά κατά πληροφορίες το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την ενίσχυση των Εντατικών με 80 έως 100 κλίνες με την αποδέσμευση ειδικού λογαριασμού και την επαναπρόσληψη νοσηλευτών των οποίων η σύμβαση είχε διακοπεί. Αυτό θα γίνει ενδεχομένως εντός Αυγούστου.
Επίσης, κατά πληροφορίες αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν άλλα τέσσερα κέντρα πιστοποίησης του ιού, στη Βόρεια Ελλάδα, στα Γιάννενα, στην Κρήτη και ένα δεύτερο στην Αθήνα.
Κεντρικός άξονας του εθνικού σχεδίου δράσης είναι ο εμβολιασμός με την πρώτη μεγάλη παρτίδα να αναμένεται στην Ελλάδα στις 14 Σεπτεμβρίου για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.
Ερωτώμενος για τις κατηγορίες εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας είπε ότι σίγουρα πρώτοι θα εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Mεταφορών (σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβάλει ο αρμόδιος υπουργός) και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Η συνέχεια θα καθοριστεί από την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης πανδημίας.
Τέλος, κανονικά θα ανοίξουν την 1η Σεπτέμβριο οι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα μέτρα που θα ληφθούν θα αποφασιστούν ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε
Στο στάδιο αποθεραπείας γιατροί και νοσηλευτές
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους οι γιατροί και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που προσβλήθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης.
Όλοι παρουσίασαν ήπια συμπτώματα και ακολούθησαν συμπτωματική αγωγή και πλέον βρίσκονται στο στάδιο της αποθεραπείας, ενώ δυο από αυτούς έχουν ιαθεί πλήρως.
Οι γιατροί τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι όσοι πολίτες εμφανίζουν συμπτώματα θα πρέπει να παραμένουν κατ’ οίκον προκειμένου να μην υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού και μόνο σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας (πυρετό πάνω από τρεις ημέρες, καταρροή και πονόλαιμο) να επισκέπτονται το Νοσοκομείο.
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ