Η Πάτμος ζητεί περίθαλψη

Κάτοικοι της Πάτμου προχώρησαν χθες στην κατάληψη του Κέντρου Υγείας του νησιού

Σε κατάληψη του Κέντρου Υγείας της Πάτμου προχώρησαν χθες η δημοτική αρχή και οι κάτοικοι του νησιού, διεκδικώντας στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Μία απλή επίσκεψη στον παιδίατρο για εμβόλιο, μία αιματολογική εξέταση, ακόμη και η συνταγογράφηση ενός φαρμάκου εξελίσσεται σε… οδύσσεια για τους 3.000 μόνιμους κάτοικους του νησιού, από τους οποίους τουλάχιστον 550 είναι παιδιά, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μεταβούν στα γειτονικά νησιά ή ακόμη και στον… Πειραιά!

Στο Κέντρο Υγείας Πάτμου υπηρετεί ένας γενικός ιατρός και ένας αγροτικός, ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πάτμου, Γρηγόρης Στόικος, για να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος, πέντε χρόνια έχουν να δουν στο νησί παιδίατρο και αντιφυματικά εμβόλια, που πρέπει να γίνονται στα παιδιά όταν ξεκινούν το σχολείο.

«Βιώνουμε τριτοκοσμικές καταστάσεις. Βρισκόμαστε στο όριο. Το Κέντρο Υγείας τελεί υπό διάλυση. Για μία απλή εξέταση πρέπει να τρέχουμε στα γύρω νησιά, ακόμη και στην Αθήνα και να παραμένουμε εκεί για μέρες. Και αυτό όταν υπάρχει ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Είναι δυνατόν με την οικονομική κρίση να μπαίνουμε σε τέτοια ταλαιπωρία; Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί. Δεν πάει άλλο. Ούτε μικροβιολόγο δεν έχουμε. Ακόμη και το μοναδικό ασθενοφόρο του νησιού δεν έχει πινακίδες, καθώς δεν πέρασε από ΚΤΕΟ», λέει αγανακτισμένος ο δήμαρχος Πάτμου.

Σύμφωνα με τα αιτήματα της δημοτικής αρχής και των κατοίκων, ζητείται να υπηρετούν σε μόνιμη βάση τουλάχιστον 3 αγροτικοί γιατροί, ένας γιατρός Γενικής Ιατρικής, ένας παθολόγος και μία παρασκευάστρια για αιματολογικές εξετάσεις.

Ρ. Γιακοπούλου