Η περικοπή, της περικοπής, ω περικοπή

p align=”center” style=”text-align: center; line-height: normal; margin: 0cm 0cm 0pt”>ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Η περικοπή, της περικοπής, ω περικοπή

και

πώς ένα, φαινομενικά, συντεχνιακό ζήτημα γίνεται μείζον πρόβλημα του πολίτη.

 

 

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

 

Όλοι μας βιώνουμε τις επιπτώσεις της μνημονιακής λαίλαπας με πολλούς τρόπους: με μείωση μισθών, συντάξεων , αύξηση εισφορών, χαράτσια, εφορία, αύξηση τιμών βασικών  αγαθών κ.α.

Ο κάθε κλάδος εργαζομένων, έχει κάτι να πει και να διεκδικήσει.

Εμείς, οι γιατροί του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, βρισκόμαστε σε επίσχεση εργασίας* εδώ και τρεις εβδομάδες και θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε με ένα μικρό χρονικό πώς φθάσαμε ως εδώ.

1.      Μας πετσόκοψαν τους μισθούς (δια νόμου) όπως και σε τόσους άλλους εργαζόμενους.

2.      Μας πετσόκοψαν το ωρομίσθιο της εφημερίας μας, (δια νόμου).

3.      Μας κατήργησαν πρώτους- πρώτους τα δώρα, (δια νόμου).

4.      Μας φορολόγησαν με το μεγαλύτερο συντελεστή και τις υποχρεωτικές ώρες εφημερίας, (δια νόμου).

5.      Επιδείνωσαν δραματικά τις συνθήκες εργασίας μας, καθιστώντας την επικίνδυνη. Δουλέψαμε και δουλεύουμε χωρίς επαρκές Ιατρικό προσωπικό, χωρίς μικροβιολογικό εργαστήριο πολλές μέρες, με ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά.

6.      Κάποιοι γιατροί από εμάς, βρέθηκαν με τη βαλίτσα στο χέρι να μετακινούνται από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο στο νομό για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς οδοιπορικά, χωρίς αποζημίωση, χωρίς κανείς να σκέφτεται τι αφήνουν πίσω τους.

7.      Μας υποχρέωσαν σε ένα τεράστιο αριθμό ωρών εβδομαδιαίας εργασίας (για πολλούς από μας πάνω από 100) καταπατώντας τα άλλα σκέλη της συλλογικής μας σύμβασης.

8.      Μας συρρίκνωσαν τις μηνιαίες αποδοχές κατά 40% υπολογίζοντας τα ανωτέρω χωρίς να αναφέρουμε τις απλήρωτες εφημερίες και ετοιμάζονται να τις ελαττώσουν και άλλα 20%.

9.      Μας απαξίωσαν, μας κατηγόρησαν, μας διέλυσαν ηθικά και σωματικά ενώ πολύ καλά γνωρίζουν πόσοι και ποιοι είναι οι επίορκοι.

10. Μας παρουσίασαν νομοθετημένο έναν οργανισμό Νοσοκομείου-«έκτρωμα», όπου μειώνεται το ήδη λιγοστό Ιατρικό προσωπικό κατά 20%.

11. Το τελευταίο επίτευγμα του υπουργείου μας είναι, η απλήρωτη εργασία. Αυτή δεν έχουν καταφέρει να τη νομοθετήσουν ακόμη. Από τις ανωτέρω αναφερθείσες εβδομαδιαίες ώρες εργασίας πληρώνουν συστηματικά τις 35 ως τακτικές αποδοχές (μειωμένες νομοθετικά όπως προαναφέρθηκε) και από τις υπόλοιπες πληρώνουν ό,τι έχουν ευχαρίστηση και όποτε «γουστάρουν». Μας χρωστούν μεγάλο τμήμα από τις εφημερίες των πρώτων 5 μηνών του 2012, όλες τις εφημερίες του φορέα και όλες τις εφημερίες από τον Ιούνιο και μετά.

      Το οικονομικό πακέτο που εγκρίθηκε για τις εφημερίες των τελευταίων μηνών δεν αρκεί ούτε για τις μισές εφημερίες.       Τίθεται ζήτημα για το αν θα εφημερεύσει το Νοσοκομείο μας το Νοέμβριο και αν ναι, με πόσες εφημερίες. Τίθεται ζήτημα για το πώς θα συνεχίσουμε στο μέλλον.

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

Εμείς πιστεύουμε ότι η απαξίωση ενός Νοσοκομείου, ενός συστήματος Υγείας περνάει πρωτίστως από την απαξίωση των λειτουργών του. Κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να σταθεί χωρίς επαρκή χρηματοδότηση. Κανένα Νοσοκομείο δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς προσωπικό, χωρίς φάρμακα, χωρίς υλικά και με γιατρούς και νοσηλευτές εξουθενωμένους και απλήρωτους. Είμαστε οι πρώτοι που ζητούμε τον εξορθολογισμό των δαπανών, τον έλεγχο του φαρμάκου, την πάταξη στο φακελάκι. Εδώ όμως δεν συζητούμε γι αυτό. Η λαίλαπα σαρώνει τα πάντα.

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

Πολύ σύντομα θα τεθεί οριστικά το ζήτημα της ύπαρξης του Νοσοκομείου μας αλλά και του ΕΣΥ γενικότερα, που συνιστούν κατακτήσεις του πολίτη με ανυπολόγιστη αξία.

Εμείς, οι γιατροί του Νοσοκομείου Ιεράπετρας, διεκδικούμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας και ένα Νοσοκομείο στην πόλη μας ασφαλές, με παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, δωρεάν, χωρίς συμμετοχή του πολίτη στη εξέταση, το φάρμακο, τις εργαστηριακές εξετάσεις, ισότιμο και προσβάσιμο σε όλους.

 

Σας θέλουμε μαζί μας

 

 

Για τη συνέλευση γιατρών Νοσ. Ιεράπετρας

24/10/12

Η επιτροπή αγώνα