Η περίθαλψη των ασφαλισμένων των Ταμείων στα εξωτερικά ιατρεία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης

p>                    

Το τελευταίο διάστημα, είναι πέρα από κάθε όριο ανθρώπινης αξιοπρέπειας η ταλαιπωρία και ο εξευτελισμός των ασφαλισμένων όλων των Ταμείων (εκτός ΟΓΑ και Δημοσίου) και κυρίως των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ εργαζομένων και συνταξιούχων, που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στα τακτικά και έκτακτα εξωτερικά ιατρεία του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης.

Ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και αυτά που απειλούν τη ζωή τους, πρέπει πρώτα να περάσουν από το ταμείο και να πληρώσουν για τις εργαστηριακές εξετάσεις, ακόμη και αν είναι μόνοι τους και δεν έχουν βοήθεια ή συνοδό.

Όλα αυτά με το πρόσχημα της απουσίας ελεγκτικού μηχανισμού των Ταμείων και του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο και της εξασφάλισης της οικονομικής επάρκειας του Νοσοκομείου που προσφέρει υπηρεσίες.

 

Είναι φανερό ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης τοποθέτησης υπαλλήλου του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο που θα εξυπηρετεί τις διαδικασίες του Ταμείου. Θεωρούμε όμως ότι οι ελλείψεις αυτές είναι προσχήματα και δικαιολογίες ενός άτεγκτου εισπρακτικού μηχανισμού σε βάρος της Δημόσιας υγείας.

Το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που χρειάζεται τις υπηρεσίες του Νοσοκομείου ανήκει στα φτωχά λαϊκά στρώματα και αποτελείται από εργαζόμενους και συνταξιούχους, αγρότες, μετανάστες, ανασφάλιστους. Αυτοί ακριβώς που χρειάζονται την πλήρως δωρεάν, ίση και άμεση ελεύθερη πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία, αυτοί καλούνται να πληρώσουν στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου υψηλά ποσά («πακέτα» των 50 έως 150 ευρώ) για τις υπηρεσίες που δικαιούνται ενώ για χρόνια υποχρεώνονται σε ασφαλιστική και φορολογική αφαίμαξη.

 

Καταγγέλλουμε την τακτική του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου, που ενδιαφέρονται για τις εισπράξεις και αδιαφορούν για την ταλαιπωρία των ασθενών και τη μεγάλη οικονομική τους επιβάρυνση στους χαλεπούς καιρούς της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που απαξιώνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και σπρώχνουν τους ασθενείς στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Καταγγέλλουμε την αδράνεια του ΙΚΑ, που χρόνια τώρα δεν δημιουργεί γραφείο εξυπηρέτησης των εκατοντάδων ασφαλισμένων του, στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία και φορείς να αντιδράσουν και να απαιτήσουν άμεσα το αυτονόητο ανθρώπινο δικαίωμα για όλους, για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης, δηλαδή δωρεάν, ίση και άμεση ελεύθερη πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία.

 

                   Συντονιστική  Επιτροπή  ΣΥ.ΡΙΖ.Α   Ν.  Αρκαδίας