Η πνευμονία απελεί τους νέους

Η νέα γρίπη «κοιμίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάρθα Καϊτανίδη

 

Ο ιός της νέας γρίπης… κοιμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη και των νέων και υγιών ανθρώπων, με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς να κινδυνεύουν να μολυνθούν από μικρόβια απειλητικά για τη ζωή τους. Αυτά είναι τα αποτέλεσμα πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγαν Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στο να «ξεκλειδώσουν» τη συμπεριφορά του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1).

Το συμπέρασμα; Όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από τον νέο ιό Α, τότε φαίνεται να μειώνονται αυτόματα οι αντιστάσεις του στον πνευμονιόκοκκο- μικρόβιο που αποτελεί έναν από τους βασικότερους υπόπτους για την εμφάνιση πνευμονίας, της συχνότερης επιπλοκής που προκαλεί η νέα γρίπη.

Τα ευρήματα αυτά θέτουν σοβαρά ερωτήματα για το εάν πρέπει να επιμείνουν οι ειδικοί στην αρχική τους απόφαση να λάβουν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μόνον οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και άρα να εξαιρεθούν οι νέοι και υγιείς!

Ειδικότερα, ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος- Μπουρμπούλης (επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) και η ερευνητική του ομάδα μελέτησαν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος 31 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας γρίπης Α, οι οποίοι δεν είχαν άλλο υποκείμενο νόσημα, 10 υγιών ανθρώπων και 18 ασθενών που εμφάνιζαν συμπτώματα γρίπης, παρ΄ όλα αυτά έπειτα από έλεγχο αποδείχθηκε πως δεν είχαν μολυνθεί από τον νέο ιό. Σημειώνεται πως η μέση ηλικία εκείνων που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 28,4 ετών.

Δύο μορφές ανοσίας
«Η άμυνα του οργανισμού έχει δύο μορφές ανοσίας: την ειδική και τη μη ειδική. Η πρώτη είναι τα αντισώματα που αποκτά κανείς μετά τον εμβολιασμό. Αντίθετα, για να δημιουργηθεί η μη ειδική ανοσία ενεργοποιείται εφεδρεία κυττάρων που έχει στόχο να παλέψει εναντίον του εισβολέα έως ότου αναπτυχθεί ανοσολογική μνήμη. Αυτά τα κύτταρα, όταν διεγερθούν από μικροοργανισμούς που προσβάλλουν τους ανθρώπους, παράγουν κυτταροκίνες», εξηγεί ο κ. Γιαμαρέλλος.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης οι ερευνητές συνέλεξαν κύτταρα από το ανοσοποιητικό σύστημα όσων συμμετείχαν στην έρευνα και εν συνεχεία άρχισαν να τα διεγείρουν εκθέτοντάς τα σε διάφορα μικρόβια (σταφυλόκοκκο, ψευδομονάδες, μύκητες και πνευμονιόκοκκο). Τι ανακάλυψαν; Πως όσοι έπασχαν από τη νέα γρίπη Α αντιστέκονταν σε όλα τα μικρόβια πλην του πνευμονιόκοκκου.

Τα στοιχεία αυτά φαίνεται να απαντούν στα ευρήματα της δρος Αν Σούτσατ, διευθύντριας του Κέντρου Εμβολιασμών και Αναπνευστικών Ασθενών (CΙRD) στα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, που δείχνουν ότι το 33% των νεκρών από νέα γρίπη οφείλεται σε βακτηριακή πνευμονία. Μάλιστα, το βακτήριο που συνηθέστερα απομονώθηκε ήταν ο πνευμονιόκοκκος.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Ελλάδας, οι περίπου 600 πολίτες που νόσησαν ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15- 19 ετών, ενώ περισσότεροι από 500 στην ηλικιακή κατηγορία 20- 24 ετών. Αυξημένη συχνότητα νόσησης από τη νέα γρίπη ωστόσο εμφανίζεται και σε εφήβους (10- 14 ετών) αλλά και στις ηλικιακές ομάδες 25- 34 ετών.

Οι αποκαλύψεις της ίδιας έρευνας, για την οποία απονεμήθηκε το Βραβείο Καλύτερης Εργασίας στο Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο «Sepsis 2009» που θα διεξαχθεί 11-14 Νοεμβρίου στο ¶μστερνταμ, δεν σταματούν εδώ. Ανάμεσα στους 31 ασθενείς που έπασχαν από νέα γρίπη και συμμετείχαν στην έρευνα, οι επτά εμφάνισαν πνευμονία χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η ΜΕΛΕΤΗ

Έλληνες επιστήμονες ήρθαν ένα βήμα πιο κοντά στο να «ξεκλειδώσουν» τη συμπεριφορά του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1)

Όχι μόνο τις ομάδες υψηλού κινδύνου 

«ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της έρευνας αποτελούν μια πρώτη ένδειξη πως ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο δεν θα πρέπει να περιοριστεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος- Μπουρμπούλης (φωτογραφία), επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες είναι απαραίτητη η αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση για τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου, με αποτέλεσμα να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις (όπως άνθρωποι με χρόνια προβλήματα και πολίτες άνω των 60 ετών).

Πανδημικό εμβόλιο τέλος της εβδομάδας

ΣΤΑ ΤΕΛΗ της εβδομάδας αναμένεται να προτείνει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης την έναρξη της πρώτης φάσης του εμβολιασμού με το πανδημικό εμβόλιο. Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθούν οριστικά και οι ομάδες προτεραιότητας.

Πάντως, σε όλο τον κόσμο οι επιστήμονες προσπαθώντας να κερδίσουν την μάχη με τον χρόνο και να εμβολιάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τμήμα του πληθυσμού ώστε να μειώσουν το κίνδυνο επιπλοκών από τη νέα γρίπη, βρίσκονται μια… ανάσα από το να δώσουν το «πράσινο φως».

Είναι ενδεικτικό πως από σήμερα αρχίζουν στην Αγγλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της χώρας, οι πρώτοι εμβολιασμοί στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τις εγκύους που διανύουν το 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Ωστόσο, στόχος είναι να εμβολιαστούν στο άμεσο διάστημα συνολικά 11 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό ΗΙV αλλά και όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα όπως είναι οι καρκινοπαθείς και οι καρδιοπαθείς, οι οποίοι κρίνονται ως ιδιαίτερα ευάλωτοι στη νέα γρίπη.

Καμπάνιες
Στην Αυστραλία, στην Κίνα και στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει οι καμπάνιες για το πανδημικό εμβόλιο. Με αυτόν τον τρόπο οι υγειονομικές αρχές έχουν δώσει έμφαση σε προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών, σε μια προσπάθεια να ξεδιαλύνουν τυχόν ερωτήματα και να «σβήσουν» τις όποιες αμφιβολίες σχετικά με το πανδημικό εμβόλιο.

Διακόπτονται για μία εβδομάδα τα μαθήματα σε δύο τάξεις του Γυμνασίου Χέρσου του Νομού Κιλκίς μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της νέας γρίπης.