Η πρόεδρος της Κομισιόν καλείται να δώσει εξηγήσεις για τη σύμβαση – «μαμούθ» με τη Pfizer

Η ώρα των εξηγήσεων για τις συμβάσεις της Ε.Ε. με τη Pfizer για τα εμβόλια κατά της Covid-19 είναι όλο και πιο κοντά για την πρόεδρο της Κομισιόν, που είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της Covid-19 αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, τον Άλμπερτ Μπουρλά.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραστεί στην ακρόαση.

Μπλόκο στον Μπουρλά και στη Pfizer

Ταυτόχρονα στο στόχαστρο του Ευρωκοινοβουλίου μπήκε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, μετά τη διπλή άρνησή του να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έτσι, η ειδική επιτροπή για την Covid-19 ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ίδια επιτροπή ζητά να ανασταλεί η πρόσβαση και του Άλμπερτ Μπουρλά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).

Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΚ από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».