Η πρωτοβάθμια υγεία στην Καλαμάτα νοσεί

Με τα μελανότερα χρώματα, που δυστυχώς αντανακλούν την πραγματικότητα, περιέγραψαν χθες την κατάσταση στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας στην Καλαμάτα γιατροί – μέλη της επιτροπής απολυμένων του πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας, στο πλαίσιο εκδήλωσης – ενημέρωσης που διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο «Ρεξ».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ) ,Παν. Ψυχάρης, αλλά και γιατροί που εξακολουθούν να υπηρετούν στο ΠΕΔΥ.
Εκ μέρους της Επιτροπής, ο πνευμονολόγος Γ. Λαφαζάνος μίλησε για συνεχή απαξίωση των πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ –ΕΟΠΥΥ νυν ΠΕΔΥ, την ίδια ώρα που τα μεγάλα κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα κατακλύζουν την αγορά υγείας και οι ασφαλισμένοι υποχρεούνται να συμμετέχουν αδρά στις εξετάσεις τους. Όλα αυτά, συνέχισε, είναι το αποτέλεσμα της ψήφισης του μνημονιακού νόμου 4238/2018 επί υπουργίας Α. Γεωργιάδη, που «ως οδοστρωτήρας ήρθε με το προσωπείο της ψευτομεταρρύθμισης να σαρώσει τα πάντα».
Όπως είπε, από τους 5.500 γιατρούς που υπηρετούσαν, απολύθηκαν οι 3.000 και από τους 2.500 που έχουν απομείνει, οι 1.000 είναι με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Στο ΙΚΑ Καλαμάτας από τους 58 γιατρούς παραμένουν οι 18, με πολλές ειδικότητες να απουσιάζουν (νευρολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, ενδοκρινολόγος, κυτταρολόγος, αιματολόγος, γαστρεντερολόγος, ΩΡΛ και οφθαλμίατρος), χωρίς να γίνονται εξετάσεις, καθώς δε λειτουργούν όλα τα εργαστήρια. Σήμερα, από τα 1.200 -1.300 άτομα που εξυπηρετούνταν καθημερινά, προσέρχονται περί τα 150.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης πρέπει να είναι η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και η άρση των αδικιών που έγιναν στους γιατρούς, και δήλωσε ότι «εμείς, ως γιατροί του πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας, δηλώνουμε το “παρών” με την πολύχρονη εμπειρία και την επιστημονική μας κατάρτιση για το καλό της πόλης».
Σε πληρέστατη καταγραφή των ιατρικών πράξεων που διενεργούνταν προ της εφαρμογής του συγκεκριμένου νόμου προχώρησε ο καρδιολόγος Γ. Σοφρωνάς, ο οποίος υπογράμμισε: «Σήμερα, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρέπει να καυχόμαστε για την αναβάθμιση των κοινωνικών ιατρείων, αλλά στόχος θα πρέπει να είναι η αναστολή της λειτουργίας τους».
Από την πλευρά του, ο επίσης καρδιολόγος Ηλίας Μαυρέας είπε πως εντάχθηκε στο ΠΕΔΥ, αλλά λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν παραιτήθηκε. Μίλησε για διαλυμένη πρωτοβάθμια υγεία με τη μη λειτουργία εργαστηρίων και την απουσία βασικών ειδικοτήτων, που προκαλεί σημαντικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, με ενδεχόμενο κίνδυνο τύφλωσης όσων έχουν γλαύκωμα ή όποιων άλλων επεισοδίων για τους επιληπτικούς ή τους καταθλιπτικούς.
«Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και δε θα συνεχίσουμε να μένουμε απαθείς στα ερείπια ενός νόμου που καταδικάσαμε», είπε χαρακτηριστικά, αναρωτώμενος αν με όσα έχουν γίνει εξυπηρετούνται η υγεία ή τα συμφέροντα.

Οι υπηρετούντες γιατροί 
Ο ελεγκτής Παν. Καρατζέας κατέγραψε περιστατικά της καθημερινότητας, ακόμη και απλά, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από το ΠΕΔΥ. «Πηγαίνουν οι άνθρωποι στο νοσοκομείο, π.χ. για νευρολόγο, μαθαίνουν ότι θα εξυπηρετηθούν σε ένα μήνα και ξαναγυρίζουν παρακαλώντας να τους βοηθήσουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε; Από ανθρωπιά και μόνο λυγίζουμε…», τόνισε.
Ο πρώην διευθυντής του ΙΚΑ, Γ. Πάζιος, επιβεβαίωσε την αναλυτική κατάσταση που είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο κ. Σοφρωνάς, υπογραμμίζοντας πως χωρίς μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει μια μονάδα υγείας, και την ίδια ώρα να λείπουν πολλοί γιατροί και να μην υπάρχουν βασικές ειδικότητες. Τέλος, δήλωσε πως απλώς υπέγραψε μια εξουσιοδότηση, χωρίς να γνωρίζει τι θα επακολουθήσει, και κατέληξε λέγοντας πως αν θέλει η κυβέρνηση, μπορεί να δημιουργήσει κάτι άλλο αντί του ΠΕΔΥ.
Πάντως, τόσο ο κ. Καρατζέας όσο και ο κ. Πάζιος, επισήμαναν πως δεν έχουν καμία διαφορά με τους απολυμένους, πρώην συναδέλφους τους.

Η Ομοσπονδία 
Τα κρατούντα καυτηρίασε με τη σειρά του και ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π. Ε.Ο.ΠΥ.Υ., Παν. Ψυχάρης, μιλώντας για ένα σύστημα υγείας που δίνει πόρους στους ιδιώτες μεγαλοπαρόχους υπηρεσιών υγείας. Ανέφερε πως για την Υγεία προβλέπεται στην Ελλάδα το 4% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7,6% και πρόσθεσε ότι με βάση μελέτη που εκπονήθηκε, από τις 1.700 μετρήσεις οστικής πυκνότητας που έγιναν στο πρώην ΙΚΑ Καλαμάτας, θα αποσβενόταν η αξία του μηχανήματος σε 6 μήνες και θα υπήρχε κερδοφορία από το επόμενο εξάμηνο.
Μίλησε για παραπλάνηση των γιατρών από το κράτος, καθώς, ενώ είχαν δοθεί υποσχέσεις, όσοι έχουν ενταχθεί στο σύστημα είναι απλοί εργαζόμενοι, χωρίς προϋπηρεσία, ενώ κατέγραψε τις ανισότητες που υπάρχουν με τους γιατρούς του ΕΣΥ και επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις για την όλη κατάσταση.