Η πρωτοβάθμια υγεία στο επίκεντρο

 

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου και ασχολήθηκε με τα θέματα της υγείας.

Ο κ. Δ. Αβραμόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση τόνισε ότι έχουν ωριμάσει πλέον όλα τα ανοιχτά ζητήματα και πρόσθεσε ότι “προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς σε βαθιές τομές”. Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι συζητήθηκε στη συνεδρίαση η πρωτοβάθμια φροντίδα καθώς έχει ολοκληρωθεί η κατάθεση του σχεδίου και απομένουν οι τελευταίες συνεννοήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία για να προχωρήσει το νομοθετικό έργο.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ακόμη ότι προχωρούν και άλλα νομοθετήματα, όπως αυτό που έχει να κάνει με την πώληση προϊόντων καπνού σε νέους κάτω των 18 ετών και μία προωθημένη αγωγή υγείας στα σχολεία σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προωθείται μία πιο ολοκληρωμένη νέα πολιτική για το φάρμακο, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είναι το γενικότερο νοικοκύρεμα στο χώρο αυτό, με τη μείωση των δαπανών και των εξορθολογισμό τους.

Ο τομέας της Υγείας, υπογράμμισε ο υπουργός,περνάει σε ένα καινούργιο στάδιο, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές και η νομοθεσία και κυρίως βάζουμε τάξη στο ακατάστατο τοπίο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε οικονομίες κλίμακας και σύντομα αποτελέσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρξε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφη για τα χρέη των νοσοκομείων,ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με το υπουργείο Οικονομίας και σημείωσε ότι η πολιτική που ασκείται και συναρτάται με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, δεν οδήγησε σε εκπτώσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική ευαισθησία. Τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα επιβεβαιώθηκαν τα όσα έχουν ανακοινωθεί για τις εργασιακές σχέσεις και τις προσλήψεις προσωπικού και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2008 και έτσι προχωρούμε στους στόχους που έχουμε θέσει, είπε.