Η πύλη υγείας της Ε.Ε. με ολίγη από ελληνικά

Τη διαδικτυακή πύλη υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (http://health.europa.eu) στα ελληνικά εγκαινίασαν χθες ο επίτροπος Μάρκος Κυπριανού και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η πύλη, που δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2006 με πρωτοβουλία του Κύπριου επιτρόπου, παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με 47 διαφορετικά θέματα υγείας -από την υγεία των βρεφών μέχρι τη βιοτρομοκρατία και από τις μολυσματικές ασθένειες μέχρι και την υγειονομική ασφάλιση, εξήγησε ο Μάρκος Κυπριανού. Απευθύνεται στους πολίτες, στους ασθενείς, στους επαγγελματίες του χώρου της υγειονομικής περίθαλψης και στους επιστήμονες, πρόσθεσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Με ποιον τρόπο όμως; Παρέχοντας πληροφόρηση για κάθε απόφαση της Ε.Ε. σε θέματα υγείας, αλλά και για κάθε συζήτηση αρμόδιας επιτροπής της, των δράσεων που σχεδιάζονται. Για το AIDS, για παράδειγμα, το σχετικό site παραθέτει μια σειρά πολιτικών και συμφωνιών -που περιγράφονται σε πολυάριθμες σελίδες το καθένα- που έχουν υπογράψει τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στην ενότητα για την ασφάλιση απαντώνται τα γενικά ερωτήματα: «Γιατί να παρέχεται υψηλής ποιότητας υγειονομική φροντίδα σε όλους;», «Τι στήριξη παρέχει η Ε.Ε. στην παροχή υψηλής ποιότητας υγειονομικής φροντίδας;», «Ποιες προκλήσεις θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον;». Και στην ενότητα «Η υγεία μου» στο κεφάλαιο «Βρέφη και Παιδιά» παρελαύνουν ατελείωτες εκθέσεις σκέψεων των αρμόδιων επιτροπών, αποφάσεων, συζητήσεων, δράσεων, πολιτικών. «Σχέδιο δράσης για το περιβάλλον και την υγεία των παιδιών», «Διατροφή και σωματική άσκηση», «Τομέας παιχνιδιών» είναι ορισμένες από τις ενότητες που τραβούν το ενδιαφέρον του χρήστη παρασύροντάς τον στην ανάγνωση -αν έχει την υπομονή- ατελείωτων εκθέσεων, εργασιών, καταστατικών της Ε.Ε. που αφήνουν, όμως, αναπάντητες τις απορίες του.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της πύλης της υγείας είναι ότι μόνο η αρχική σελίδα -η σελίδα παρουσίασης των θεμάτων που περιλαμβάνει- είναι μεταφρασμένη στα ελληνικά! Με ένα κλικ στο θέμα που ενδιαφέρει τον χρήστη, π.χ. «Η γρίπη των πτηνών – Εξέλιξη της νόσου στην Ε.Ε. και κίνδυνοι για την υγεία του ανθρώπου» ή ένα από τα προαναφερόμενα, συναντά μια εισαγωγή γραμμένη στα αγγλικά και δέκα υποενότητες, επίσης γραμμένες στα αγγλικά.

Απαντώντας, πάντως, σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της πύλης υγείας για τη γρίπη των πτηνών ο επίτροπος Μάρκος Κυπριανού είπε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ενδεχόμενο ύπαρξης και άλλων κρουσμάτων στην Ευρώπη. Αν εμφανιστούν, θα τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Ολα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε, «έχουν αυξήσει τα επίπεδα ελέγχου και βρίσκονται σε επαγρύπνηση, έτοιμα να αντιδράσουν αν χρειαστεί».

 

ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ