Η ρύπανση αυξάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις

* Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία συμβάλλουν στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία και η ρύπανση του περιβάλλοντος «γεννούν» σοβαρά προβλήματα υγείας. Καρδιαγγειακά νοσήματα, λοιμώξεις, νεφρολογικά και αναπνευστικά προβλήματα είναι δυνατόν να εμφανιστούν σε περιόδους καύσωνα, ενώ άλλες παθήσεις, όπως ορισμένοι καρκίνοι, μπορεί να παρουσιάσουν επιδείνωση. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι κάτοικοι περιοχών όπου το έδαφος χαρακτηρίζεται από αυξημένη ανταλλαγή ύδατος, μετάλλων και χημικών ουσιών (προσχωσιγενή εδάφη).

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από μελέτη που διενήργησε στην περιοχή των Τρικάλων ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον διευθυντή της Β´ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της περιοχής κ. Θ. Γκαλέα. Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας (οι εργασίες έληξαν την Παρασκευή), πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον μετεωρολογικό σταθμό των Τρικάλων.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαλέα, ο ρυπασμένος αέρας από το όζον, το διοξείδιο του αζώτου, το διοξείδιο του θείου, το μονοξείδιο του άνθρακα, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες ρυπογόνες ουσίες, «ενοχοποιείται» για την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαία νόσος, αρρυθμίες, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, μυοκαρδιοπάθειες, αιφνίδιος θάνατος), των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (θρομβωτικής – ισχαιμικής αιτιολογίας), των καρκίνων, των λοιμωδών νοσημάτων και αυτών του αίματος και των πνευμόνων.

Ακραίες θερμοκρασίες, τόσο χαμηλές όσο και υψηλές, έχει διαπιστωθεί ότι θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο ευάλωτα άτομα, ιδίως ηλικιωμένα.

«Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η όξινη βροχή, η καταστροφή του όζοντος και οι γενικότερες περιβαλλοντικές καταστροφές είναι τα απειλητικότερα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί η σημαντική επίδραση του περιβάλλοντος στη φυσιολογία της εσωτερικής παθολογίας» σημειώνει ο κ. Γκαλέας.

Στην περιοχή των Τρικάλων οι επιστήμονες μελέτησαν, σε συνεργασία με τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό, τη σχέση των μετεωρολογικών μεταβλητών (μέση θερμοκρασία, μέση βαρομετρική πίεση, μέση σχετική υγρασία, χαμηλές – υψηλές θερμοκρασίες) της τελευταίας διετίας και του γεωχημικού περιβάλλοντος της περιοχής με την εκδήλωση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων. Διαπίστωσαν ότι τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων (θρομβωτικής – ισχαιμικής αιτιολογίας), κυρίως στις περιοχές με προσχωσιγενή εδάφη (πρόκειται για εδάφη που σχηματίστηκαν από τις προσχώσεις ποταμών). «Η διαταραχή της βαρομετρικής πίεσης με υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας των προηγούμενων των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων ημερών συνεπάγεται αύξηση των επεισοδίων» σημειώνουν οι συντάκτες της μελέτης. Το πρόβλημα – εξηγεί ο κ. Γκαλέας – συνήθως δεν εμφανίζεται την ημέρα του καύσωνα αλλά δύο-τρεις ημέρες μετά. «Τότε έρχονταν στο νοσοκομείο οι περισσότεροι πάσχοντες» προσθέτει.

Οι ειδικοί μελέτησαν επίσης τη σχέση περιβαλλοντικών μεταβλητών με τη νοσηρότητα, δηλαδή κατά πόσον επηρεάζουν οι αλλαγές του περιβάλλοντος την πορεία μιας νόσου. Στη μελέτη συμμετείχαν 946 ασθενείς (607 άντρες και 339 γυναίκες) με καρκινογενέσεις, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια. Διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που ζουν στις αστικές περιοχές εμφανίζουν μεγαλύτερη νοσηρότητα ως προς τα χρόνια νοσήματα (καρκίνος, χρόνια νεφρική νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια). Ακολουθούν οι κάτοικοι – ανεξαρτήτως φύλου – των περιοχών με προσχωσιγενή εδάφη.

ΕΛΕΝΑ ΦΥΝΤΑΝΙΔΟΥ