Η Siemens… αλώνιζε και στα νοσοκομεία!

«Πάρτι» προμηθειών είχε στήσει στα κεντρικά και περιφερειακά νοσοκομεία της χώρας η Siemens, πετυχαίνοντας σωρεία χαριστικών συμβάσεων που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Υγείας που διαβιβάστηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή η οποία διερευνά το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

Τα κέρδη για την εταιρία είναι πολλά και συστηματικά, αφού η Siemens συνήθιζε να προσφέρει χαμηλές τιμές και να εξασφαλίζει τους διαγωνισμούς για υλικά υψηλής τεχνολογίας, αξονικούς τομογράφους, Triplex, εξαρτήματα ΜΕΘ κ.ά., τα οποία όμως στη συνέχεια έσπευδε να… αβγατίσει, μέσω υψηλών δαπανών επισκευής και συντήρησης, δεδομένου ότι ήταν μοναδικός μειοδότης. «Η Siemens ήταν ο μοναδικός παίκτης στα δημόσια νοσοκομεία», σχολίαζαν πολλοί βουλευτές, βλέποντας την παρατήρηση των ελεγκτών, ότι ο νόμος του 1995 που έδινε τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης στις διοικήσεις ουδέποτε εφαρμόστηκε. Αντίθετα, κατά τους βουλευτές, οδήγησε σε απευθείας αναθέσεις με ανορθολογικό τρόπο χωρίς τήρηση δεσμευτικών όρων, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα του Θριασίου, που έφερε ο «πράσινος» Λ. Γρηγοράκος, σύμφωνα με το οποίο, «μόνο για την αντικατάσταση των λυχνιών ενός αξονικού τομογράφου το διάστημα 2004 – 2009 δόθηκαν με βάση το πόρισμα 511.991 ευρώ, τουτέστιν πάνω από 100.000 κάθε χρόνο».

Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθούν περιπτώσεις, όπως:

– Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας: καταγράφεται απόκλιση 55.845 ευρώ στην προμήθεια αντιδραστηρίων για μικροβιολογικές εξετάσεις, αφού στα έγγραφα αναφέρεται ποσόν 139.230 ευρώ, ενώ στα τιμολόγια της Siemens 83.384,60 ευρώ.

– Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών: για ένα φορητό ακτινολογικό μηχάνημα που αγοράστηκε το 1997 έναντι 68 εκατ. δρχ., δόθηκαν για συντηρήσεις, που έπρεπε να γίνονται δωρεάν, στη γερμανική εταιρία 135.000 ευρώ το διάστημα 2004 – 2010.

– Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς: με απευθείας ανάθεση η Siemens ανέλαβε την ετήσια συντήρηση αναισθησιολογικού μηχανήματος, χωρίς διαπραγμάτευση από τη διοίκηση για καλύτερη τιμή.

– Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: παρά την αντίθετη εισήγηση των τεχνικών υπηρεσιών, η διοίκηση αποφάσισε την απευθείας ανάθεση στους Γερμανούς της συντήρησης του συστήματος υπερηχοτομογραφίας, που είχε αγοραστεί το 2000 έναντι 70,9 εκατ. δρχ. από εταιρία των ΗΠΑ.

– Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας: στις συμβάσεις διαπιστώθηκαν έλλειψη ανταγωνισμού και μονομερής καθορισμός των τιμών από την ανάδοχο και έλλειψη διαπραγμάτευσης της διοίκησης.

– Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: με απευθείας ανάθεση και με το ύψος της δαπάνης για τα έργα συντήρησης μεταξύ 2004 – 2009 να ορίζονται από τον προμηθευτή, αγοράστηκε μαγνητικός τομογράφος αξίας 923.000 ευρώ το 2003.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ