Η στεφανιαία νόσος, συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες

Αθήνα: Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα από τον χώρο της καρδιολογίας όπου τα τελευταία χρόνια η πρόοδος είναι συνεχής, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και θεραπείας. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η στεφανιαία νόσος που αποτελεί την κορωνίδα των καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες.

Εξ αυτών, δύο στους τρεις θανάτους είναι αιφνίδιοι και συμβαίνουν εκτός νοσοκομείου. Είναι ηλικιο-εξαρτώμενη νόσος με συχνότητα 8:1 σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα σε ηλικία κάτω των 40 ετών, με τη διαφορά αυτή να αμβλύνεται σημαντικά στις μεγαλύτερες ηλικίες (πάνω από τα 60).

Η πρόληψη αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς το 80% αυτών μπορούν να αποφευχθούν. Στο πεδίο αυτό η ανεύρεση αυξημένης υψηλής ευαισθησίας C-αντιδρώσας πρωτείνης (hs-CRP), που αποτελεί δείκτη υποκλινικής φλεγμονής φαίνεται ότι αποτελεί ένα ανεξάρτητο προγνωστικό δείκτη επερχόμενου καρδιαγγειακού επεισοδίου και επομένως ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των καρδιολόγων.

Ακόμη η χορήγηση στατινών, φάρμακα με αποδεδειγμένο όφελος σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή/και αυξημένη χοληστερόλη ορού, μείωσε τα ανεπιθύμητα συμβάμματα σε ασθενείς χωρίς έκδηλη καρδιαγγειακή νόσο, με φυσιολογική χοληστερόλη ορού, αλλά αυξημένη hs-CRP (δείκτης υποκλινικής φλεγμονής) (Μελέτη JUPITER).

Τα παραπάνω αναφερθηκαν μεταξύ άλλων σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση Διημερίδας του Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» με θέμα: «Ετήσιες Πολυθεματικές Ιατρικές Ελπιδο(ς)φόρες Ημέρες (Ε.Π.Ι.Κ.Α.Ι.Ρ.Ε.Σ) πού πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου από 10 έως 11 Απριλίου 2009.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Δρ. Αθανάσιος Γ. Τρίκας, Διευθυντής Καρδιολογικού Τμήματος Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ», δεν είναι μακριά η υλοποίηση του στόχου παρασκευής τεχνητής καρδιάς στο Εργαστήριο και εφαρμογής στη κλινική πράξη τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη μοσχευμάτων-δοτών, μια που ο μέσος χρόνος αναμονής -π.χ.στις ΗΠΑ- για εύρεση μοσχεύματος είναι περίπου 600 ημέρες και συνεχώς αυξάνει. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στην Ελλάδα όπου από καρδιακή ανεπάρκεια πάσχουν περίπου 200.000 ασθενείς.

Επίσης συμπλήρωσε, πως πληθώρα μελετών επιβεβαιώνει τον ευεργετικό ρόλο νεότερων αντιπηκτικών-αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων, αλλά και τεχνικών της επεμβατικής καρδιολογίας (συσκευές αναρρόφησης θρόμβου, νεότερες ενδοπροθέσεις – stents) στο κρίσιμο πεδίο της στεφανιαίας νόσου και ιδιαίτερα του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Σημαντική συμβολή αποτελεί η ταχεία πρόσβαση του ασθενούς (<90 min) στο Επεμβατικό Εργαστήριο για τη ταχεία αντιμετώπιση του οξέος επεισοδίου.

Αυτό εφαρμόζεται πλέον και στον Ελλαδικό χώρο με το ήδη υλοποιούμενο πρόγραμμα με τη συμβολή του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΕΠΥ, για τη διενέργεια επείγουσας στεφανιογραφίας και ακολούθως, άμεσα αν χρειάζεται, αγγειοπλαστική στην αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου (πρωτογενής αγγειοπλαστική), ακολουθώντας πιστά τα διεθνή πρότυπα. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα στη μελέτη GISSI-HF έδειξαν πως μπορούν να αποτελέσουν ένα ακόμα «όπλο» στη φαρμακευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια, σε αντίθεση με τις στατίνες.

Στο πεδίο του σακχαρώδους διαβήτη οι ομιλητές ανέφεραν πως φαίνεται ότι η πρόληψη των παραγόντων κινδύνου όπως π.χ. της παχυσαρκίας και η σωστή καθημερινή παρακολούθηση των τιμών σακχάρου, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης αποτελεί τη θεραπευτική βάση αντιμετώπισής του, σε συνδυασμό με την εμφάνιση των νεότερων και με καλύτερα αποτελέσματα, αντιδιαβητικών δισκίων και σκευασμάτων ινσουλίνης.

Τέλος, η «εισβολή» και η επικράτηση της ρομποτικής ιατρικής επέρχεται σε όλες τις χειρουργικές ειδικότητες ανατρέποντας έτσι τις συμβατικές τεχνικές και αλλάζοντας ριζικά τη φιλοσοφία του χειρουργού στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Ο κ. Τρίκας ανέφερε πως το επιστημονικό και κλινικό έργο αποδεικνύεται επωφελές για τον ιατρό και δη το νοσοκομειακό, όταν συνδυάζεται και με συνεχή εκπαιδευτική δραστηριότητα. Ένεκα τούτου επιβάλλεται η δημιουργία και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και Συνεδρίων με στόχο τη συνεχή, πολυδιάστατη και επίκαιρη ενημέρωση.

 Στο πλαισιο αυτό εντάσσεται και η Διημερίδα στην οποία θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι και έμπειροι ομιλητές σε συγκεκριμένα- προεπιλεγμένα με μεγάλο ενδιαφέρον θέματα, σε όλες σχεδόν τις ειδικότητες.