Η «συνωμοσία» φταίει για την ακτινοβολία!

Επίθεση της διοίκησης του Μεταξά στην Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Πρωτοφανή επίθεση κατά της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας εξαπέλυσε χθες η διοίκηση του νοσοκομείου Μεταξά, μία ημέρα μετά την αποκάλυψη στοιχείων για την απόθεση ραδιενεργών αποβλήτων – με ακτινοβολία 1.100 φορές υψηλότερη από τα επιτρεπόμενα όρια – σε κοινούς κάδους απορριμμάτων!

Με χθεσινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει υπονοούμενα περί… συνωμοσίας της Επιτροπής εναντίον του νοσοκομείου. «Κάποιος ή κάποια υπάλληλος από “αβλεψία” άφησε σε κάδο απορριμμάτων μία σύριγγα που είχε χρησιμοποιηθεί στο Τμήμα Ισοτόπων. Όλως τυχαίως (;) ύστερα από λίγη ώρα πραγματοποιήθηκε αιφνιδιαστικός έλεγχος από κλιμάκιο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Φυσικά, διαπιστώθηκε αυξημένη, κατά πολύ, ακτινοβολία στον κάδο αφού η σύριγγα δεν έπρεπε να βρίσκεται εκεί», αναφέρεται στην ανυπόγραφη ανακοίνωση!

Όπως δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Επιτροπής, οι συγκεκριμένες μετρήσεις στο Μεταξά έγιναν στο πλαίσιο ελέγχων οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν σε 400 κάδους εργαστηρίων Πυρηνικής Ιατρικής. Οι μετρήσεις της ακτινοβολίας έδειξαν επίπεδα της τάξεως των 110μSv/h (μονάδα μέτρησης της ακτινοβολίας) όταν το επιτρεπόμενο όριο είναι 0,1μSv/h! Και ενώ η διοίκηση υποστηρίζει ότι η υψηλή ραδιενέργεια εντοπίστηκε σε εξωτερικό χώρο, το σχετικό απόρρητο έγγραφο της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) αναφέρει ρητά ότι «σακούλες ραδιορυπασμένων απορριμμάτων φυλάσσονταν σε εσωτερικό χώρο του νοσοκομείου, μαζί με άλλα κοινά απορρίμματα»!

Σε ειδικές σακούλες

Τα ραδιενεργά απορρίμματα πρέπει να φυλάσσονται σε ειδικές κρύπτες για διάστημα που φτάνει και τις έξι εβδομάδες – ανάλογα με το υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί – μέχρις ότου μειωθεί η ακτινοβολία που εκπέμπουν και στη συνέχεια καταλήγουν στα σκουπίδια, μέσα σε ειδικές σακούλες.

Χθες από την πλευρά της διοίκησης του νοσοκομείου αφήνονταν υπαινιγμοί και εναντίον της Νομαρχίας Πειραιώς περί εκμετάλλευσης του γεγονότος – ο νομάρχης Γιάννης Μίχας είχε ζητήσει από τη διοίκηση του Μεταξά να διακόψει κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με διασπορά ακτινοβολίας.

Ελεγκτές της ΕΕΑΕ πραγματοποίησαν και χθες έλεγχο στο νοσοκομείο, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν για την ανανέωση της άδειας λειτουργίας του εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής. Διαπίστωσαν συμμόρφωση προς τις συστάσεις που είχαν γίνει σχετικά με τη διαχείριση των ραδιενεργών υλικών που χρησιμοποιούνται για θεραπείες ασθενών. «Από τα αποτελέσματα του ελέγχου προκύπτει ότι το εργαστήριο πληροί τις προϋποθέσεις αδειοδότησης από πλευράς ακτινοπροστασίας», ανακοίνωσε χθες η ΕΕΑΕ.