Η τρόικα τρώει και το νοσοκομείο Ρεθύμνου!

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους αλλά και τουρίστες. Μειωμένα κονδύλια εφημεριών, συμβάσεις εργαζομένων που λήγουν και υλικά δυσεύρετα είναι μόνο ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν «χτυπήσει» το νοσηλευτικό ίδρυμα ελέω τρόικας. 
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι το πιο υποχρηματοδοτημένο νοσοκομείο, την ώρα που οι κάτοικοι της περιοχής ζουν στο πετσί τους τη λιτότητα του μνημονίου. 
Οι γιατροί περιμένουν ακόμη να πληρωθούν εφημερίες εδώ και 8 μήνες ενώ οι νοσηλευτές δεν έχουν εισπράξει υπερωρίες εδώ και 4 μήνες. 
 
Ενδεικτικοί είναι οι υπολογισμοί της Ένωσης Γιατρών Ρεθύμνου: Το νοσοκομείο Ρεθύμνου διαθέτει 1 νοσοκομειακή κλίνη ανά 427 κατοίκους και δεν έχει ιδιωτικές κλινικές όπως οι άλλοι νομοί.
Στο Λασίθι ισχύει 1 κλίνη ανά 250 
κατοίκους, στο Ηράκλειο 1 κλίνη ανά 248 κατοίκους και στα Χανιά 1 κλίνη ανά 343 κατοίκους. 
 
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ήρθε και η επιπλέον περικοπή των 30 εκ ευρώ, στο κονδύλι των εφημεριών. Μια περικοπή που θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. 
 
Γεγονότα βέβαια καθόλου τυχαία καθώς η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας επιχειρούν σταδιακά να μειώσουν τον αριθμό των νοσοκομείων στην Κρήτη καθώς είναι -υπογείως μάλιστα- σε εξέλιξη το σχέδιο συγχώνευσης ή μάλλον κατάργησης των νοσοκομείων του ΕΣΥ. 
 

Δήμητρα Ευθυμιάδου