Η τρύπα στα Ταμεία θα φτάσει τα 5,2 δισ.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της υποχρηματοδότησης επισπεύδει την κρίση στο Ασφαλιστικό. Δεν εκπληρώνει ούτε τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις της, αφού το 2009 θα δώσει 4,3 δισ. λιγότερα από αυτά που έπρεπε να καταβάλει

Ρεκόρ ελλειμμάτων στα Ταμεία «προκαλεί» η κυβέρνηση, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εμφανής η υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το 2009 τα ελλείμματα των μεγάλων ταμείων θα αγγίξουν το ποσό των 5,2 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Την ίδια στιγμή το κράτος δεν εκπληρώνει ούτε τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του στο ασφαλιστικό σύστημα και το 2009 θα δώσει 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα από αυτά που κανονικά έπρεπε να καταβάλει.

Είναι χαρακτηριστικό πως για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προβλέπεται κονδύλι 320 εκατομμυρίων ευρώ, όταν φέτος το ταμείο έχει ήδη πάρει 500 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να χρειαστεί άλλα 120 εκατομμύρια.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση με την πολιτική της επισπεύδει την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παροχές των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Οι συνδικαλιστές φοβούνται πως οι ενοποιήσεις των ταμείων αποτελούν το πρώτο μέρος ενός γενικότερου σχεδίου, που έχει ως στόχο την ενοποίηση -σε δεύτερη φάση- και των παροχών με πρόσχημα την άσχημη οικονομική κατάσταση του συστήματος.

Προβλέψεις

Υπολογίζεται πως τα ελλείμματα στα μεγάλα Ταμεία το 2009 αναμένεται να φτάσουν:

  • Το 1,3 δισεκατομμύριο ευρώ στο ΙΚΑ συν 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ από τις ενοποιήσεις των ειδικών ταμείων.
  • Τα 600 εκατομμύρια ευρώ στον ΟΠΑΔ.
  • Το ένα δισεκατομμύριο στον ΟΓΑ.
  • Τα 700 εκατομμύρια στον O.A.E.E.
  • Τα 400 εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων (Τ.Π.Δ.Υ).

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Γιώργος Κουτρουμάνης χαρακτηριστικά σημειώνει πως «τα ελλείμματα αυξάνονται επικίνδυνα εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του συστήματος από την πλευρά του κράτους.

Ετσι μεγάλα ταμεία όπως είναι το ΙΚΑ, ο Ο.Α.Ε.Ε. και ο ΟΓΑ θα διπλασιάσουν τις οφειλές τους προς τα νοσοκομεία και τους προμηθευτές και θα αντιμετωπίσουν ταμειακό πρόβλημα μέσα στις αρχές του νέου χρόνου».

Ενδεικτικό της υποχρηματοδότησης του συστήματος είναι το ότι κανονικά το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει για το 2009 επιπλέον: 1,3 δισ. ευρώ για τριμερή χρηματοδότηση, ένα δισεκατομμύριο για τους αγρότες (ΟΓΑ), 200 εκατομμύρια για τον ΟΑΕΕ, 600 εκατομμύρια για τον ΟΠΑΔ και 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ για τις ενοποιήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

Στα 257,1 δισ. φέτος από τα 239,6 δισ.

Στα 257,12 δισ. ευρώ θα φτάσει το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος του χρόνου, από 239,66 δισ. ευρώ που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Ως ποσοστό του ΑΕΠ το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί φέτος στο 104,3% του ΑΕΠ, από 105% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ το 2009 προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω στο 101,9% του ΑΕΠ, ενώ σε απόλυτα μεγέθη θα αυξηθεί από τα 257,12 δισ. φέτος στα 267,15 δισ. ευρώ.

Οπως επισημαίνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτήν την πτωτική τάση ως ποσοστό του ΑΕΠ ακολουθεί και το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο στο τέλος του 2008 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 226.357 εκατ. ευρώ ή 91,8% του ΑΕΠ, έναντι 216.381 εκατ. ευρώ ή 94,8% του ΑΕΠ το 2007.

Το 2009 το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 231.600 εκατ. ευρώ, αλλά ως ποσοστό του ΑΕΠ θα σημειώσει μείωση στο 88,4%.

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας, αφού όπως επισημαίνεται και στο προσχέδιο «η απροσδόκητα μεγάλη διάρκεια και το βάθος της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής είναι προφανές ότι επηρεάζουν και το δημόσιο χρέος των χωρών της Ευρωζώνης».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ