«Η υγεία των γυναικών βρίσκεται σε κίνδυνο»: Οργή από Μπάιντεν μετά την κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση

Για μια θλιβερή ημέρα για το Ανώτατο Δικαστήριο και τις ΗΠΑ έκανε λόγο ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του μετά την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε πως η απόφαση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών σε όλη τη χώρα. «Το δικαστήριο έκανε αυτό που δεν έχει ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν: να αφαιρέσει ρητά ένα συνταγματικό δικαίωμα που είναι τόσο θεμελιώδες για τόσους πολλούς Αμερικανούς», δήλωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του από τον Λευκό Οίκο. «Είναι μια θλιβερή μέρα για το δικαστήριο και για τη χώρα». «Πολλές γυναίκες, θα αναγκάζονται να μεγαλώσουν το παιδί του βιαστή τους», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

«Τώρα με την κατάργηση της απόφασης, ας είμαστε ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο».

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι ως αντιπρόεδρος και τώρα ως πρόεδρος, μελέτησε προσεκτικά αυτή την υπόθεση για να ενημερώσει τις αποφάσεις σχετικά με το ποιον θα προτείνει για το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ίδιος ανέφερε πως η απόφαση γυρίζει τις ΗΠΑ 150 χρόνια πίσω.

«Επιτρέψτε μου να είμαι πολύ σαφής και ξεκάθαρος. Ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέξει … είναι το Κογκρέσο να αποκαταστήσει την προστασία της απόφασης Roe v. Wade ως ομοσπονδιακό νόμο. Καμία εκτελεστική ενέργεια του Προέδρου δεν μπορεί να το κάνει αυτό», δήλωσε.

«Και αν το Κογκρέσο, όπως φαίνεται, δεν έχει τις ψήφους για να το κάνει αυτό τώρα, οι ψηφοφόροι πρέπει να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Αυτό το φθινόπωρο, πρέπει να εκλέξετε περισσότερους γερουσιαστές και αντιπροσώπους που θα κωδικοποιήσουν το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει και πάλι σε ομοσπονδιακό νόμο», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

«Αυτό το φθινόπωρο, η Roe είναι στο ψηφοδέλτιο. Οι προσωπικές ελευθερίες είναι στο ψηφοδέλτιο. Το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, η ελευθερία, η ισότητα – είναι όλα στο ψηφοδέλτιο. Μέχρι τότε, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να προστατεύσω το δικαίωμα της γυναίκας στις πολιτείες όπου θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της σημερινής απόφασης», ανέφερε στην ομιλία του.

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει «καθετί που περνά από το χέρι του» μέσω διαταγμάτων και ρυθμιστικών αποφάσεων, για να δοκιμάσει παρά ταύτα να προστατέψει την πρόσβαση στην εθελούσια διακοπή της κύησης, η οποία στο εξής απειλείται στις μισές αμερικανικές Πολιτείες.

Ο πρόεδρος δεσμεύτηκε κυρίως να προστατέψει το δικαίωμα των Αμερικανίδων να ταξιδεύουν σε μια Πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμένει νόμιμη, όπως και την πρόσβαση στη χορήγηση χαπιών που τερματίζουν την κύηση, στην αρχή της εγκυμοσύνης

Οργή και απογοήτευση στις ΗΠΑ

Η οργή και η απογοήτευση σάρωσαν τις ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ανέτρεψε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Μια απόφαση που αλλάζει την καθημερινότητα εκατομμυρίων γυναικών καθώς ανατρέπει τις ομοσπονδιακές προστατευτικές διατάξεις για την αναπαραγωγή που θεσπίστηκαν πριν από σχεδόν 50 χρόνια μετά την υπόθεση ορόσημο Roe vs Wade.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε: «Σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο όχι μόνο ανέτρεψε σχεδόν 50 χρόνια δεδικασμένου, αλλά υποβίβασε την πιο έντονα προσωπική απόφαση που μπορεί να λάβει κάποιος στις ορέξεις πολιτικών και ιδεολόγων – επιτιθέμενο στις βασικές ελευθερίες εκατομμυρίων Αμερικανών».